Fed houdt rente onveranderd maar hint op verlaging

Jerome Powell, de voorzitter van het Federal Reserve
EPA Jerome Powell, de voorzitter van het Federal Reserve
Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten blijft onveranderd. Dat meldde de Federal Reserve in de VS na afloop van zijn tweedaagse beleidsvergadering. De meeste beleggers waren ervan uitgegaan dat de rente door de koepel van centrale banken in de VS op 2,25 tot 2,5 procent zou blijven.

De Fed verliet wel het traditionele pleidooi van "geduld" voor een volgende renteaanpassing, maar benadrukte dat de economische onzekerheden zijn toegenomen en dat de instelling "zal optreden zoals ze moet om de groei te ondersteunen". Dat houdt in dat ze bereid is om haar rentebeleid te versoepelen. Het is meer dan tien jaar geleden dat de rente nog werd verlaagd. 

Amerikaans president Donald Trump pleit al langer voor een renteverlaging.  Volgens de Fed denken acht van de zeventien beleidsmakers dat een renteverlaging dit jaar nodig is. Sinds 2015 verhoogde de Fed de rente negen keer. Inmiddels staat de economische groei in de VS onder druk, vooral door de handelsspanningen met China.

In Europa sprak Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), eerder deze week over mogelijke renteverlagingen en andere extra stimuleringsmaatregelen voor de Europese economie.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.