Familievermogens verbergen zich voor 'rijkenregister'

Photo News
Zowel kleine zelfstandigen als grote zakenfamilies hebben er veel voor over om hun anonimiteit te bewaren nu een overheidsdatabank hun vermogen dreigt bloot te geven, schrijft De Tijd. Ze hernoemen de familiale vennootschap, verhuizen ze naar het buitenland of ontbinden ze zelfs. 

De federale overheidsdienst Financiën legt de laatste hand aan de spelregels voor het UBO-register (uiteindelijk begunstigde), dat op 31 maart 2019 op kruissnelheid moet zijn. Het register zal voor alle vennootschappen en verenigingen de identiteit bijhouden van wie minstens 25 procent van de aandelen of stemrechten bezit.

Het UBO-register past in de Europese strijd tegen financiële criminaliteit. Maar niet alleen de autoriteiten hebben toegang, ook burgers. Om privacyredenen kan een particulier echter wel alleen zoeken op basis van het ondernemingsnummer of de naam van de vennootschap, niet op een eigennaam.

Toch vrezen vermogende families voor pottenkijkers. Hun adviseurs geven een tip: verander snel de naam van de maatschap, doorgaans de familienaam. De advocatenkantoren Monard en Rivus bevestigden aan De Tijd dat ze meer vragen krijgen voor constructies om anoniem te blijven. "De oplossingen gaan van ingrijpend, zoals een ontbinding, tot light, zoals een naamsverandering", zegt Anton van Zantbeek van Rivus.

Anton van Zantbeek.
rv Anton van Zantbeek.26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van der Vloedt

  'k Zou teveel schoonheidsfoutjes (in mijn belastingaangifte moeten) maken, Christel ! en veel te veel persoonlijke en dingen van de zaak correct willen aangeven tegen het eventuele advies van een boekhouder.

 • Christel Hanssens

  Marc Van Der Voedt, waarop wacht je nog ? Nog geen zelfstandige?

 • Gino Denil

  De beste manier om arm te worden is door voor een rijke te werken........

 • Marc Van der Vloedt

  Of... Christel Hanssens laat de "zelfstandige" voor alle "onkosten" zelf opdraaien (etentjes, feesten, luxe voertuigen, telecom en mediaspullen, jachten, representatieve merkkledij) zonder dat ze via hun fraudeleus opgezette BVBA, NV, SA (om het Waalse bezit te verdoezelen) inbrengen bij de FOD. Kan het zijn dat 2 oktober te snel nadert voor je ?

 • Ronny Biesen

  Tja, de rijken....ze komen met alles weg. Onze regeringen maken de wetten afgestemd op de rijken. Veranderingen worden dan ook ruimschoots op tijd aan hun meegedeeld zodat ze manieren kunnen vinden om er wee weg te komen. Natuurlijk met hulp van alle achterpoortjes die de regering voor hun inbouwt in de wetten. Belgie...het land waar werken zich niet loont.