Familie Du Bois haalt Spadel van de beurs

De beursgenoteerde Spadel-groep is vooral bekend van het watermerk Spa.
BELGA De beursgenoteerde Spadel-groep is vooral bekend van het watermerk Spa.
De familiale aandeelhouders van drankenproducent Spadel hebben een overnamebod van 36,1 miljoen euro gelanceerd op de resterende aandelen die ze nog niet in hun bezit hebben. Ze bieden 95 euro per aandeel in cash voor de iets meer dan 9,1 procent van de aandelen die op de Brusselse beurs noteren. Spadel is na dierenpark Paira Daiza en rederij CMB het derde bedrijf dat op korte tijd van de beurs gehaald zou worden.

De beursgenoteerde Spadel-groep is vooral bekend van het watermerk Spa. Ook het merk Bru, eveneens van een Belgische bron, zit in de bedrijfsportefeuille, net als bronnen in Frankrijk en Wales.

Het bod wordt uitgebracht door de naamloze vennootschap Finances & Industries (F&I). Dat is de familiale aandeelhouder die gecontroleerd wordt door Marc Du Bois, de CEO van Spadel.

Zij bieden nu 95 euro per aandeel voor de 380.340 aandelen die nog niet in het bezit van F&I of verbonden personen zijn. Dat betekent volgens het persbericht van F&I een premie van 18,93 procent ten opzichte van de slotkoers van vorige vrijdag. F&I bestempelt het bod als "aantrekkelijk". Dergelijke koers zou gezien de beperkte handel in het aandeel moeilijk te bereiken zijn, luidt het.

Nieuwe producten lanceren
Volgens de familiale aandeelhouder is een beursnotering niet langer te verantwoorden met de huidige toestand van Spadel. Met het nieuwe vijfjarenplan worden nieuwe producten gelanceerd, wat hoge investeringen met zich meebrengt.

"Spadel dient geen beroep te doen op de markt om haar investeren en projecten te realiseren, gelet op het niveau van haar vrije kasstroomgeneratie en haar huidig liquiditeitsniveau. De vennootschap heeft daarnaast de bedoeling ambitieuze organische groeiprojecten te ontwikkelen, op midden- en lange termijn, met een beperkte voorspelbaarheid op korte termijn en een wijziging van haar risicoprofiel die moeilijk verenigbaar zijn met haar statuut van genoteerde vennootschap", aldus Axel Miller, voorzitter van F&I. Hij wijst ook op de hoge kosten verbonden aan een beursnotering.

Het aandeel was in de loop van de voormiddag al geschorst in afwachting van een persbericht. Indien niet iedereen ingaat op het overnamebod, volgt een uitkoopbod.