Facebook moet 5 miljard dollar betalen voor privacyschandalen

ANP XTRA
Facebook moet 5 miljard dollar (4,4 miljard euro) betalen als gevolg van een reeks privacyschandalen. Dat meldt The Wall Street Journal. Beurswaakhond FTC zette eerder deze week het licht op groen voor een schikking. Blikvanger was vooral het grote lek waarbij gegevens van gebruikers bij Cambridge Analytica terechtkwamen.

Het socialemediabedrijf had 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) opzijgezet voor de kwestie. Eerder dit jaar klonk het dat de kosten uiteindelijk “tussen de 3 en 5 miljard dollar zouden bedragen”.

Dit jaar kwam naar buiten dat het campagnebureau Cambridge Analytica ongeoorloofde toegang had tot persoonlijke gegevens van miljoenen Facebookgebruikers. Die informatie werd onder meer gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016. Met de schandalen zou Facebook de regels van een eerdere schikking in 2011 overtreden hebben. De FTC kan alleen boetes uitdelen aan bedrijven die meermaals in de fout gaan.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  En dat geld steekt de overheid in hun zakken of gaat het effectief naar de slachtoffers?

 • Guido Hutsebaut

  Edmond....dat zeg je héél juist....'t wordt tijd dat we terugkeren naar het normale....

 • Bart Verbeeck

  Ik begrijp deze heisa niet. Europa heeft namelijk het bankgeheim via de lidstaten opgehoffen. Dat wil zeggen dat financiele privacy is gekraakt door de EU. Waarom accepteren wij dat de overheid onze bank privacy niet respecteerd, maar owee als een firma hetzelfde doet. Elke persoon heeft een universeel en individueel recht op totale financiele privacy. Dat is namelijk een basisvereiste voor een goed werkende democratie. Monetaire privacy is trouwens een mensen recht.

 • Peter Janssens

  eigenlijk hebben de gebruikers daar recht op !

 • louis van hoeylandt

  betalen aan wie ???? het is wel de privacy van de mensen die geschaad is en niet van de zakken vullers