Export China krimpt door handelsoorlog met VS

AFP
China begint de gevolgen te merken van de escalerende handelsoorlog met de Verenigde Staten. De verkopen naar de VS waren afgelopen augustus 16 procent lager dan een jaar eerder, toen de handelsoorlog tussen de twee landen oplaaide.

De totale Chinese export daalde in dollars uitgedrukt met 1 procent ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de import met 5,6 procent daalde. Daardoor bleef er een handelsoverschot van net geen 35 miljard dollar (31,5 miljard euro) over, aldus cijfers van de de Chinese douane. Economen hadden voorspeld dat de export met 2,2 procent zou groeien, terwijl de import met 6,4 procent zou dalen.

De Chinese vicepremier Lie He maakte eerder deze week bekend dat Chinese en Amerikaanse onderhandelaars elkaar "begin oktober" opnieuw zullen ontmoeten in Washington in een poging om een uitweg te zoeken uit de handelsoorlog tussen beide economische grootmachten. Lie He zei een en ander na een telefoongesprek met de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin. De gesprekken hadden eigenlijk deze maand al moeten doorgaan.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Ze kunnen hier de markt overspoelen zodat wat nog rest van goede industrie hier kapot is. Eén corrupte boel ginder en wij maar regeltjes navolgen en duur zijn en zij die vegen hun broek aan alles.

 • Rudi Goossens

  Met China kan je geen deal sluiten. Dan teken je je eigen doodsvonnis... Die willen alles...

 • wim Goossens

  @ Patrick Van Overmeire : hoe simplistisch kan je zijn, het is niet omdat er een overschot is dat dit slecht is voor de economie, stel dat alle Amerikaanse bedrijven hun productie naar Amerika terug zouden halen, tekenen ze hun eigen doodvonnis want dan wordt de producten onbetaalbaar door de hogere lonen en de afhankelijkheid van de import van grondstoffen uit bv China ...

 • Patrick Van Overmeire

  Dus een econoom had voorspeld 2,2% groei voor China maar zou 6,4% minder invoeren dus Trump heeft gelijk dat hij met hem niet laat sollen zo als de rest van de wereld men kan enkel van eerlijke concurrentie spreken als de invoer en uitvoer bijna gelijk zijn zodat er een evenwicht is.

 • Michael Van Acker

  En exporteren ze nu meer, gesubsidieerde, goederen naar Europa?