Expert tabakspreventie hekelt goedkopere Marlboro-varianten

Een gewoon Marlboro-pakje kost 6,5 euro, een pakje Marlboro Red kost 6 euro.
belga Een gewoon Marlboro-pakje kost 6,5 euro, een pakje Marlboro Red kost 6 euro.
Dat tabaksproducent Philip Morris verschillende prijzen hanteert voor bepaalde varianten van haar Marlboro-sigaretten, schiet Luk Joossens, expert tabakspreventie, in het verkeerde keelgat. Hij vraagt dat de regering ingrijpt.

Om meteen een misverstand de wereld uit te helpen: neen, sigaretten worden niet goedkoper, ook niet bij Marlboro. Wel bestaan er varianten van het merk die iets goedkoper zijn. Waar een gewoon pakje van 20 sigaretten 6,5 euro kosten, kost de Marlboro Fine Touch, met ook 20 sigaretten, 6 euro. Maar die sigaretten zijn kleiner van formaat en dunner. De True Blue- en True Red-varianten kosten ook 6 euro, maar bevatten geen additieven.

Ook het bedrijf zelf ontkent de prijsverlaging en zegt dat de variant True Red bijvoorbeeld al sinds januari vorig jaar op de Belgische markt is, en de Fine Touch al sinds 2012. "Philip Morris Benelux distribueert een reeks van merken op Belgische markt zoals Marlboro, L&M en Chesterfield. Elk merk bestaat uit diverse varianten met elk haar eigen prijs en unieke kenmerken. De versies kunnen onder meer verschillen in pakgrootte, tabaksamenstelling en diameter van de sigaret."

Het bedrijf doet verder geen uitspraken over het gevoerde prijsbeleid, wegens "concurrentiegevoelig".

"Verdoken prijsdaling"

De verpakking van de varianten lijken wel erg op de gewone sigaretten. Er staat ook in grote letters '6 euro' op.

Volgens Luk Joossens, expert tabakspreventie bij de Europese kankerliga's, gaat het om "verdoken prijsdalingen" van Philip Morris. "Het gaat om reclamestunten om Marlboro goedkoper aan te prijzen", waarschuwt hij. Hij vreest het begin van een prijzenoorlog onder de grote merken en waarschuwt voor de negatieve gevolgen voor de volksgezondheid. "De prijs is juist de belangrijkste maatregel om roken te ontmoedigen".

Expert Joossens vraagt aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op te treden tegen de goedkopere varianten, door de accijnzen te verhogen en de invoering van neutrale pakjes.

Accijnsverhoging

In het recente zomerakkoord van de regering-Michel is alvast opnieuw een accijnsverhoging ingeschreven. Die moet de schatkist 25 miljoen euro opleveren. "De accijns gaat opnieuw omhoog. Voor ons kan er geen sprake zijn van een verlaging. Dat zou ook niet het juiste signaal zijn", zegt men op het kabinet-De Block. "Op lange termijn gaat de prijs van tabak ook zeker niet omlaag", klinkt het nog.

Ook het kabinet-Van Overtveldt wijst op de accijnsverhoging die in het zomerakkoord is voorzien. "We blijven dat ook monitoren en bekijken of bijkomende accijnsverhogingen nodig of wenselijk zijn", zegt woordvoerder Ferry Comhair. Hij weerlegt ook dat zijn minister ooit heeft voorgesteld de accijns op tabak te verlagen. "Dat is een broodje aap verhaal. We zijn geen voorstander van een verlaging van de accijns op tabak", klinkt het.

Wat de invoering van neutrale pakjes betreft, daar wordt volgens het kabinet-De Block volop gewerkt. "Bedoeling is dat rond te krijgen tegen het einde van de legislatuur".Video