Europese Unie en Mexico akkoord over nieuw vrijhandelsverdrag

Eurocommissaris voor Handel Phil Hogan
EPA Eurocommissaris voor Handel Phil Hogan
De Europese Unie en Mexico hebben vandaag een akkoord bereikt over een nieuw vrijhandelsverdrag. Dat heeft eurocommissaris voor Handel Phil Hogan meegedeeld. 

In een telefoongesprek raakten Hogan en de Mexicaanse minister Graciela Marquez Colin het eens over de wederzijdse toegang tot openbare aanbestedingen. Daarmee zijn de laatste knopen in de vier jaar geleden gelanceerde onderhandelingen doorgehakt, en kunnen beide partijen zich opmaken voor de ondertekening en ratificatie van het akkoord.

"Openheid, partnerschappen en samenwerking zullen nog belangrijker worden wanneer we onze economieën heropbouwen na de coronapandemie", stelt Hogan. Het akkoord schaft zowat alle tarieven op de handel in goederen af. Mexico is de belangrijkste handelspartner van de EU in Latijns-Amerika. De bilaterale goederenhandel was vorig jaar 66 miljard euro waard. De handel in diensten vertegenwoordigt nog eens 19 miljard euro.

Het handelsakkoord - het eerste met een Latijns-Amerikaans land dat ook afspraken over de bescherming van investeringen omvat - maakt deel uit van een ruimere overeenkomst met Mexico. Die overeenkomst behelst naast handel ook politieke samenwerking, mensenrechten en de strijd tegen klimaatverandering.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Emi De graeve

    STOP aub met al die verre handelsakkoorden te maken en laten we overal zoveel mogelijk in onze eigen behoeften voorzien. WIE wordt beter van dergelijke handelsakkoorden op het einde van de rekening ?

  • Danny Bottelier

    Nu gaan ze nog goedkope producten uit Mexico aanvoeren ook. Vrijhandelsakkoorden zijn enkel goed voor de industriëlen en hun aandeelhouders.

  • Danny Bottelier

    Nu gaan ze nog goedkope producten uit Mexico aanvoeren ook. Vrijhandelsakkoorden zijn enkel goed voor de industriëlen en hun aandeelhouders.