Europese Unie bereidt vergeldingsmaatregelen voor als reactie op dreigement Trump

Cecilia Malmström, de eurocommissaris voor Handel.
EPA Cecilia Malmström, de eurocommissaris voor Handel.
De Europese Unie werkt aan een lijst van Amerikaanse producten die ze zou kunnen belasten indien de Verenigde Staten hogere invoerrechten op Europese auto's zouden invoeren. Dat heeft eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström vandaag aangegeven.

"We zijn met de lidstaten een lijst van tegenmaatregelen aan het voorbereiden en dat hebben we duidelijk aangegeven aan onze Amerikaanse partners", verklaarde Malmström tijdens een speech voor het German Marshall Fund in Brussel. 

De Europese Unie heft al hogere invoerrechten op een lijst van Amerikaanse producten, zoals jeans en motorfietsen. Die heffingen vormen een vergelding op de Amerikaanse beslissing om importheffingen van respectievelijk 25 en 10 procent op Europees staal en aluminium in te voeren. 

Na staal en aluminium heeft de Amerikaanse president Donald Trump nu het vizier gericht op de import van auto's die geproduceerd zijn in de Europese Unie. Die zouden getroffen kunnen worden met invoerrechten van 20 procent. Zo'n scenario zou volgens Malmström "een ramp" zijn. 

Malmström reist volgende week samen met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker naar Washington om een oplossing te vinden voor het handelsconflict tussen de VS en de EU.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lucien lemahieu

  dus alles zal duurder worden en met de opbrengst van de heffingen, worden de uitverkorenen hun zakken gevuld.

 • Alan Janssen

  Gewoon verbod op amerikaanse auto's... ze voldoen niet aan de euro6 norm en zijn bovendien onveilig... Mochten ze aan zelfde eisen voldoen en amerika zou hun subsidie op hun auto's laten vallen door de bedrijven wel belasting te laten betalen... dan kun je pas vergelijken.... en dan kun je pas sprekrn over eerlijk en oneerlijk....

 • HUBERT VANHOVE

  @didier het was een CD&V-er namelijk De Crem die de F35 de beste optie vond en dit is reeds enige tijd geleden dat hij dit zei

 • HUBERT VANHOVE

  Hopelijk zullen ze Trump van antwoord dienen en niet zoals de Natobaas braaf knikken en terug keren of is Europa toch een pannekoek

 • Didier VandeVyver

  @Norbert Corten ik verwar niets maar u moet leren begrijpend lezen : NVA is antisocialist maar vult ook zijn zakken voor aankoop F35 zoals inderdaad Spa zijn zakken heeft gevuld met Agusta geld. Alle partijen zijn corrupt