Europese rekenkamer kritisch voor stresstest banken: “Test moet strenger”

Illustratiefoto.
Getty Images/Cultura RF Illustratiefoto.
De Europese banken hadden vorig jaar strenger getest moeten worden op hun weerbaarheid tegen economische schokken. De risico's voor het financiële stelsel in de EU kwamen in de zogenaamde stresstest van 2018 onvoldoende tot uiting, schrijft de Europese Rekenkamer in een kritisch rapport.

De rekenmeesters constateerden dat niet alle kwetsbare banken in de EU vorig jaar waren opgenomen in de test, zonder namen te noemen. Ook deugde de geografische spreiding niet.

De vijftien landen waar in totaal 48 banken werden getest, liggen vooral in Noord- en West-Europa. Zwakkere landen kregen met minder ernstige scenario's te maken, constateerden de controleurs. In het ongunstigste scenario waren de gesimuleerde economische schokken lichter dan die tijdens de financiële crisis in 2008 effectief plaatsvonden.

Ze vonden ook dat de Europese Bankautoriteit (EBA) sterk op de nationale toezichthouders vertrouwde bij het ontwerp en de uitvoering van de test. De Rekenkamer pleit ervoor dat de EBA haar toezicht op de tests versterkt en daar de middelen voor krijgt.

Stresstests

De EBA werd in 2010 opgericht met als doel de financiële stabiliteit in de EU te handhaven en te zorgen voor een "integere, efficiënte en ordelijk werkende bankensector". In 2011, 2014, 2016 en 2018 heeft ze stresstests verricht waarbij bijvoorbeeld een ernstige recessie, een beurscrash of een verlies van vertrouwen werd nagebootst en de robuustheid van de banken daartegen werd onderzocht.

In de test van vorig jaar werd een drie jaar durend economisch ongunstig scenario geprojecteerd met onder meer hoge werkloosheid.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bart Verbeeck

    De stresstest is een op maat gemaakte test zodat alle banken slagen of niet veel inspanning moeten doen om te slagen. Een echte stresstest zou bijvoorbeeld een scenario kunnen zijn waarbij Deutsche Bank failliet gaat. Dit is trouwens een zeer realistisch risico en Merkle beeft hiervoor.

  • Femke Hermans

    Wat maakt het uit Benny. Liever als struisvogels de kop in de grond steken. Spreek over crypto en goud en het zijn plots allemaal koekoeks. Het vee word het slachthuis ingereden

  • Benny de Groot

    'Verlies van vertrouwen', mensen. Lees het goed en begrijp het nog beter. Het monetaire systeem blijft enkel maar draaien door ons vertrouwen in het systeem. Het systeem dat zorgt voor meer armoede en financiele katers voor de gewone burger dan dat het zorgt voor gelijkheid. We gaan elke dag werken voor een loon dat gebaseerd is op schuld en illusie. Papier geprint uit het niets en digitale cijfers op een computerscherm. Geld waarvan meer als de helft niet eens bestaat. Mooi hoor..