Europese Commissie wil tikt België subtiel op de vingers: "vele problemen" bespreken met “volwaardige regering”

Europees Commissaris voor Economie Paolo Gentiloni.
EPA Europees Commissaris voor Economie Paolo Gentiloni.
De Europese Commissie wil zo snel mogelijk een dialoog met een regering in volle bevoegdheid om "samen vele problemen aan te snijden". Dat heeft eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni vanmiddag gezegd bij de presentatie van de nieuwe economische prognoses van de Europese Commissie.

Voor België voorspelt de Europese Commissie dit jaar een economische groei van 1,2 procent. "Dat is zelfs iets beter dan onze prognose van de voorbije herfst (1 procent, red.), maar natuurlijk wenst de Commissie zo snel mogelijk een dialoog over de toekomst aan te knopen met een regering die over volle bevoegdheden en een ontwerpbegroting kan beschikken", zei Gentiloni over België. 

"Er is misschien een iets betere groei, maar er zijn veel problemen die we samen moeten aansnijden", zo besloot Gentiloni. Daarmee verwees de eurocommissaris onder meer naar het begrotingstekort, dat dit jaar zou kunnen oplopen tot 2,4 procent van het bbp, of 12 miljard euro. De Commissie zelf maakte geen prognoses over de evolutie van de begroting of de staatsschuld.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Baldr VanHoek

  Bij nieuwe verkiezingen gewoon afspreken dat de huidige volwaardig is ook al is ze minderheidsregering. Die politici gaan niet blijven spelen met het geld van de burger.

 • Toran Korshnah

  Ingrid Grieten, De Belgische economie heeft Europese invloed. We zijn een belangrijke exporteur en van groot belang voor de Nederlandse, Duitse en Franse economie. Alles hangt aan elkaar. Daarom zullen we steeds meer samenwerking krijgen, om ten slotte op te gaan in een Verenigd Europa.

 • ingrid grieten

  Was de taak van de EU niet om zich met de europese economie bezig te houden in plaats van met de binnenlandse politiek van lidstaten? De Europese Commissie begint aardig veel autoritaire trekjes te vertonen en dat zou zich wel eens serieus kunnen gaan wreken. Een Nexit en Frexit begint bij hun burgers al veel terrein te winnen.

 • Johan Billiet

  Het beste zou zijn dat dit land, zo ongeveer als Griekenland, onder EU-voogdij te komt te staan...onze 700 parlementairen -waarvan de helft teveel- kunnen het namelijk niet...

 • Anna Pauels

  Ik heb geen behoefte van bemoeienissen van de EU, moeien, geld aftroggelen en beslissingsboevoegdheden afnemen kunnen ze, maar tot op heden heeft die EU nog niks goed opgeleverd voor de gewone man ! Hopelijk snel een Bexit