Europese Commissie schakelt tandje bij in onderzoek naar tax rulings

Margrethe Vestager
EPA Margrethe Vestager
De Europese Commissie heeft er vandaag mee gedreigd om Polen en Estland voor het Europese Hof van Justitie te brengen indien beide landen niet binnen een maand volledig meewerken aan het onderzoek naar tax rulings. Van België en veertien andere lidstaten van de Europese Unie vraagt de Commissie intussen individuele belastingovereenkomsten met bedrijven op.

Hof van Justitie
Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager had in december alle lidstaten verzocht om informatie door te spelen over de zogenaamde tax rulings die ze met ondernemingen hebben afgesloten. Het onderzoek moet aan het licht brengen of nationale fiscale autoriteiten deze bedrijven onrechtmatige staatssteun hebben verleend.

Polen en Estland weigeren echter alle gevraagde informatie door te spelen en daarom voert de Commissie nu de druk op. Ze maakt gebruik van haar injunctierecht en eist van beide landen om de gegevens binnen een maand door te spelen. Zoniet kan de Commissie naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg trekken.

België
Op basis van de reeds verkregen informatie besloot de Commissie alvast om bij vijftien lidstaten een aanzienlijk aantal individuele rulings op te vragen. Tot die groep behoren onder meer België, Duitsland en Frankrijk. Eerder had de Commissie ook al individuele rulings opgevraagd in Cyprus, Nederland, Luxemburg, Malta, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

Het opvragen van die rulings impliceert niet automatisch dat er ook een echt, diepgaand onderzoek wordt opgestart. Tot dusver zijn er vijf van die onderzoeken gelanceerd: naar de belastingakkoorden van Luxemburg met Amazon en Fiat, van Nederland met Starbucks en van Ierland met Apple en naar het Belgische regime van de excess profit rulings, die multinationals de kans bieden om geen belastingen te betalen op het deel van de winst dat ze puren uit schaalvoordelen.