Europese Commissie maant België aan tot meer begrotingsinspanningen: “Wake-upcall voor regeringsvorming”

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo (m.) zegt dat de waarschuwing de onderhandelende partijen moet aanmanen tot spoed.
Photo News Open Vld-vicepremier Alexander De Croo (m.) zegt dat de waarschuwing de onderhandelende partijen moet aanmanen tot spoed.
De Europese Commissie vraagt ons land zo snel mogelijk een aangepaste begroting voor volgend jaar in te dienen. Omdat de regering in lopende zaken zit, diende ze een voorlopige begroting in die gebaseerd is op ongewijzigd beleid. Europa waarschuwt dat daardoor het tekort oploopt en vraagt inspanningen. Voor minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) moet de brief een "wake-upcall" zijn voor de vorming van een nieuwe regering.

Sinds de val van de federale regering werkt ze volgens het regime van de voorlopige twaalfden. Met andere woorden: per maand mag niet meer worden uitgegeven dan een twaalfde van de laatste goedgekeurde begroting, op een aantal gemotiveerde uitzonderingen na. Het systeem moet voorkomen dat de overheid geen lonen en uitkeringen meer zou kunnen uitbetalen of geen facturen meer zou kunnen vereffenen.

Het gevolg is ook dat ons land vorige week geen volwaardige ontwerpbegroting kon indienen bij de Europese Commissie. De gedragscode van het Stabiliteitspact laat dat toe als er geen regering gevormd is, maar dan wel met de verplichting om een geactualiseerde versie in te leveren zodra de regering gevormd is of een volledige ontwerpbegroting kan voorleggen.

In een brief aan minister De Croo manen de Europese Commissarissen Pierre Moscovici en Valdis Dombrovskis ons land dan ook aan zo snel mogelijk een update in te dienen. Ze waarschuwen dat het structureel tekort met 0,3 procent van het bbp dreigt op te lopen, terwijl dat met 0,6 procent zou moeten verbeteren. De hoofdreden is de stijging van de primaire uitgaven met 4,7 procent - ver boven de aanbevolen maximale toename met 1,6 procent. Er dreigt een risico op een "betekenisvolle afwijking" in 2020, luidt het.

Het is niet de eerste keer dat Europa ons land op de vingers tikt voor zijn (gebrek aan) begrotingsorthodoxie. Toch hoopt minister De Croo dat de brief voor iedereen een "wake-upcall" is. "Wie denkt dat men de luxe heeft om met de voeten te slepen, vergist zich schromelijk. Hoe langer men wacht om een volwaardige regering te vormen, hoe meer begrotingswerk men heeft in te halen en hoe moeilijker het wordt om ze tijdig terug op orde te krijgen", waarschuwt de Open Vld-vicepremier. "2019 was een verloren begrotingsjaar, 2020 mag dat niet zijn. Maar dan hebben we tegen eind dit jaar een volwaardige regering nodig.”
59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  en diezelfde mannen hebben ondertussen promotie naar de EU gekregen....

 • ingrid grieten

  Als je weet dat de Belgen in de eerste drie maanden van dit jaar al voor 48,6 miljard euro aankopen in Nederland hebben gedaan omwille van de grote prijsverschillen dan lijkt me de oorzaak overduidelijk.

 • Bart Verbeeck

  danny janssens De reden dat zij 2-3 keer meer verdienen is dat zij vrijwel geen belastingen betalen op hun loon. Zelfs de Belgische EU ambtenaren genieten van deze regel. Hun logica : welke belastingen en van welk land moeten wij betalen. Boven hun extreme lonen genieten zijn nog veel meer voordelen dan bijna alle andere EU burgers. Ik weet het, want ik heb er jaren gewerkt als externe.

 • jan geens

  gewoon geen pre uitbetalen tenzij een regering gevormd is en werkt . Het zal snel opgelost zijn !

 • Rosa De Pauw

  Het RIZIV heeft verleden jaar om en bij de 26 miljard gekost en ze kwamen niet toe ! OCMW werklozenkas De Lijn NMBS justitie onderwijs ... noem maar op, vragen meer middelen, waar gaan we die halen? Meer schulden maken?