Europese Commissie lanceert gids voor verhindering staatssteun aan bedrijven die belastingen ontduiken

Margrethe Vestager, vicevoorzitter van de Europese Commissie
EPA Margrethe Vestager, vicevoorzitter van de Europese Commissie
De Europese Commissie heeft vandaag een aanbeveling gepubliceerd die België en andere lidstaten kan helpen om ervoor te zorgen dat er geen staatssteun wordt uitgekeerd aan bedrijven die banden hebben met belastingparadijzen.

Om de schok van de coronacrisis te dempen en bedrijven overeind te houden, keerden de nationale overheden in de Europese Unie de voorbije maanden gigantische bedragen aan staatssteun uit. Vele landen willen echter garanderen dat er geen steun wordt gegeven aan bedrijven die werken via belastingparadijzen.

Ook vicevoorzitter Margrethe Vestager van de Commissie vindt het “onaanvaardbaar” dat gesteunde bedrijven zich inlaten met belastingontwijking via belastingparadijzen. “Dit zou neerkomen op misbruik van het budget van lidstaten en van de EU, ten koste van belastingbetalers en socialezekerheidsstelsels.”

Op verzoek van de lidstaten heeft de Commissie nu een aanbeveling klaar die nationale overheden moet helpen om te beletten dat steun wordt gebruikt bij belastingontwijking, belastingontduiking en fiscaal misbruik, bij witwasregelingen of terrorismefinanciering.

Lijst

De Commissie stelt voor de Europese lijst van belastingparadijzen als vertrekpunt te nemen. Zo kunnen alle lidstaten coherent optreden en wordt voorkomen dat individuele maatregelen het Europese recht kunnen schenden. Het biedt ook meer zekerheid en duidelijkheid voor bedrijven, meent de Commissie.

Op die Europese zwarte lijst staan Panama, de Seychellen, Palau, de Kaaimaneilanden, Fiji, Amerikaans Samoa, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Oman, Trinidad en Tobago, Vanuatu en Samoa. Er zijn volgens de Commissie echter ook uitzonderingen mogelijk voor bedrijven die banden hebben met één van deze jurisdicties, maar toch voldoende belastingen betalen in een EU-lidstaat.

Daarnaast suggereert de Commissie ook restricties voor ondernemingen die veroordeeld werden voor bijvoorbeeld corruptie of het niet betalen van sociale bijdragen. 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johny vanderlinden

  Ze zouden beter eens een boekje uitgeven hoe en waar de juiste belastingen betalen voor bedrijven, misschien brengt het meer op als je het naar de multinationals een keer stuurt nu ge toch bezig zijt.

 • Lisette Theunis

  Het feit dat Apple zoals zoveel andere grote bedrijven rulings afsloten om zo enkel 0,005% belastingen te betalen blijkt echter wettelijk in orde te zijn. Margrethe Vestager zal de 14,3miljard € boete van Apple netjes mogen teruggeven.

 • Lisette Theunis

  De meeste banken hebben zich de laatste 10jaar bezondigd aan heel wat grote schandalen, waarvoor ze telkens beboet werden. De banken mogen dus hun laatste steun van de eu al beginnen terug te geven. Maar dat zal dus nooit gebeuren. En voor de grote multinationals in de problemen zal het niet anders zijn..

 • Benny Raes

  Het is maar een aanbeveling. Maw het is politieke nikszeggende praat en het stelt niks voor! Iedereen doet er mee wat hij wil.

 • Dominique Hellebuyck

  Wil de EU nu eens iets goed doen voor de gemeenschap is het ook weer niet goed, allee vertellen jullie eens hoe het zou moeten zijn. Ideeën welkom