Europese Commissie akkoord met verkoop energiebedrijf Eneco aan Mitsubishi

Het hoofdkantoor van energiebedrijf Eneco in Rotterdam.
ANP Het hoofdkantoor van energiebedrijf Eneco in Rotterdam.
De Europese Commissie heeft de overname van energiebedrijf Eneco door het Japanse Mitsubishi goedgekeurd, meldt het dagelijks EU-bestuur. Volgens de commissie levert de voorgenomen overname geen concurrentieproblemen op. Eneco was in Nederlandse handen, maar is ook actief in ons land. In Vlaanderen is het de op twee na grootste stroom- en gasleverancier.

De marktposities van de bedrijven zijn bescheiden en de overname zal resulteren in een beperkte overlapping van activiteiten, stelt de commissie.

Afgelopen najaar kwam een consortium van conglomeraat Mitsubishi Corporation en energiebedrijf Chubu als winnaar uit de bus in de strijd om Eneco. Zij betalen 4,1 miljard euro voor de overname. Eneco was in handen van een veertigtal Nederlandse gemeenten.

Excuses

Vorige maand stemde Rotterdam als grootste aandeelhouder van het energiebedrijf in met de verkoop. Daarbij nam de gemeenteraad een motie aan waarin staat dat Mitsubishi alsnog excuses moet maken aan alle Nederlandse slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid hebben verricht voor het bedrijf. De rechtsvoorganger van Mitsubishi heeft volgens de motie 3222 Nederlandse krijgsgevangenen te werk gesteld “onder vreselijke omstandigheden”.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jules Vermeers

    Een basis behoeft verkopen aan buitenlanders, goed bezig die gekken ginder, wanneer gaan ze dat boeltje afschaffen als we allemaal op straat staan te bedelen??

  • Danny Gijs

    De Japanners zullen het minder groen maken en meer economische. Waarom nemen ze dit anders over aan de andere kant van de wereld.