Europese Centrale Bank haalt ‘bazooka’ boven en verlaagt depositorente naar -0,5 procent

De ECB haalde opnieuw haar zogenaamde "bazooka" boven, om de economie een duwtje in de rug te geven.
REUTERS De ECB haalde opnieuw haar zogenaamde "bazooka" boven, om de economie een duwtje in de rug te geven.
De Europese Centrale Bank heeft de depositorente vandaag verlaagd van -0,4 naar -0,5 procent. De basisrente blijft ongewijzigd op nul procent, waardoor banken gratis geld kunnen blijven lenen. De centrale bank lanceert vanaf 1 november ook een nieuw economisch steunprogramma. Ze zal maandelijks voor 20 miljard euro schulden opkopen.

Door de verdere verlaging van de depositorente moeten banken nog meer betalen voor het overtollige geld dat ze tijdelijk stallen bij de ECB. De centrale bank wil hen zo stimuleren om hun geld zoveel mogelijk aan te wenden om kredieten te verstrekken, om zo de economie aan te zwengelen. Om de banken te ontlasten, komen er nu wel uitzonderingen op de negatieve rente voor een deel van hun deposito’s. Banken zijn al lang vragende partij voor een regeling om hun krimpende marges te beschermen.

Daarnaast kondigde de ECB aan dat ze opnieuw voor 20 miljard euro aan obligaties gaat opkopen per maand. Dat programma start in november en zal “zo lang als nodig” lopen en “kort voor de voornaamste ECB-rentetarieven verhogen” weer eindigen. De centrale bank zette eind vorig jaar nog een opkoopprogramma van vier jaar stop, met een omvang van in totaal 2.600 miljard euro. Op het hoogtepunt kocht de ECB maandelijks 80 miljard euro aan Europees schuldpapier.

“Zwakke economie van lange duur”

De ECB verwacht zich voor de eurozone aan een zwakke economie “van lange duur”, verklaart voorzitter Mario Draghi als toelichting bij het rentebesluit. De economische vooruitzichten voor de eurozone werden volgens hem naar beneden bijgesteld, tot een groei van 1,2 procent in 2020. Ook de inflatievooruitzichten vallen lager uit dan verwacht: tegen 2021 zou die 1,5 procent bedragen.

Bovendien werd bij die vooruitzichten geen rekening gehouden met een harde brexit, aldus Draghi, terwijl de kans op dergelijk scenario intussen is toegenomen. Vandaar dat de ECB opnieuw haar zogenaamde “bazooka” heeft bovengehaald, om de economie een duwtje in de rug te geven. Volgens Draghi was iedereen binnen de ECB het erover eens dat dit noodzakelijk is. 

De rentes op overheidsobligaties dalen als gevolg van het besluit alvast nog verder, terwijl ook de beurzen - met uitzondering van bankenaandelen - positief reageren.

Trump beschuldigt ECB van koersmanipulatie

De ECB “schaadt de Amerikaanse export door de waarde van de euro omlaag te sturen ten opzichte van de dollar”, klinkt het intussen wel bij de Amerikaanse president Donald Trump.

“Ze proberen, en slagen erin, de euro te devalueren tegenover de erg sterke dollar. Daarmee doen ze de Amerikaanse export pijn”, zegt Trump op Twitter. Hij haalt daarbij ook opnieuw uit naar de Amerikaanse centrale bank, de Fed, die hij een te afwachtende houding verwijt. “Zij krijgen betaald om geld te lenen terwijl wij rente moeten betalen”, zo verwijst hij naar de negatieve rente in Europa.
72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luk D'Haese

  @ Bernard Swenden, iedereen 1 miljoen geven is geen oplossing. Het enige wat je ermee bereikt is dat alles duurder wordt doordat de waarde van de euro daalt.

 • luc baken

  de britten zullen er juist op tijd uit zijn , we kunnen alleen maar hopen dat onze vrienden uit toscane niet vergeten zullen worden

 • Lisette Theunis

  @Bart Verbeeck- Dat fractioneel bankieren kan een ernstig probleem worden als een te groot deel van de banken hun leningen onder water komt te staan. Banken gaan dan andere banken beginnen wantrouwen waardoor je een kettigreactie krijgt. Eenmaal het vertrouwen van de spaarder aangetast is, is een chaos in het financieel systeem de logische volgende stap.

 • Guy Van Becelaere

  Op naar een nieuwe banken crisis welvaart en economische groei(sic) gebaseerd op schulden en op de poef fictief geld uitlenen komt niet goed, de zwaar in de schulden zittende overheden zullen de banken niet meer kunnen redden dit is een gigantische bubbel

 • San Pauwels

  Elk systeem heeft een hoogte- en een dieptepunt. Het communisme en het feodalisme zijn in elkaar gestort. Het kapitalisme ontstond in de schoot van de feodaliteit. Op dezelfde wijze zal een nieuw systeem ook nu (moeten) groeien binnenin het kader van het kapitalisme. Het heeft geen zin om de economie van het Westen uit de 16 de eeuw naast die van vandaag (schaalvergroting...) te leggen, maar er zijn toch wel sterke parallellen (spanningen, kloof tussen arm en rijk die groter wordt).