Europese biolandbouw goed voor meer dan 40 miljard euro

Archiefbeeld, bioboerderij.
Florian Van Eenoo Photo News Archiefbeeld, bioboerderij.
De biologische landbouw blijft in Europa hoge toppen scheren. De markt was in 2018 goed voor 40,7 miljard euro, een stijging met 7,8 procent ten opzichte van 2017. Dat blijkt vandaag uit het jongste rapport van het Zwitserse onderzoeksinstituut FiBL en de internationale sectororganisatie IFOAM.

In Europa bedroeg de oppervlakte van biologische landbouw in 2018 zowat 15,6 miljoen hectare, een toename met 1,25 miljoen hectare of 8,7 procent op een jaar tijd. Met een areaal van 2,2 miljoen hectare is de bioteelt vooral gevestigd in in Spanje, gevolgd door Frankrijk en Italië (beide 2 miljoen hectare).

Ook België moet - relatief gezien - niet onderdoen. In ons land bedroeg de landbouwoppervlakte voor bioteelt in 2018 zowat 89.000 hectare, ofwel 6,8 procent van het totale landbouwareaal. Het gaat om een groei van 6,6 procent op één jaar tijd en meer dan een verdubbeling op tien jaar tijd. De Belgische bioboeren waren in 2018 met 2.264, zo blijkt voorts onder meer het rapport. De markt was dat jaar in ons land goed voor 698 miljoen euro, zowat 3 procent van de totale landbouwmarkt.

Binnen Europa valt België nog net binnen de top tien van landen met de hoogste consumptie van biologische voeding. De Belg spendeerde in 2018 gemiddeld 61 euro aan bioproducten. Denemarken en Zwitserland - beide 312 euro per inwoner - voeren de top drie aan, gevolgd door Zweden (231 euro). Het Europese gemiddelde bedroeg 50,5 euro. In België waren eieren het populairste bioproduct.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christine Laevers

    De vraag is nog steeds groter dan het aanbod. Zelfs Frankrijk voert bio in. Het milieu en de gezondheid van de mensen kan er alleen maar wel bij varen. Uiteindelijk kunnen in de traditionele landbouw ook gewassen mislukken door droogte of door wateroverlast.

  • Emi De graeve

    Alles zou bio moeten zijn om de mensen gezond te houden. Regionaal en rechtstreeks kopen zou de prijzen dat binnen de betaalbare grenzen moeten houden. Nu verdienen tussenpersonen veel geld, zitten we met overvolle wegen en wreten allesbehalve levenskwaliteit. Maar ja, tussenpersonen worden zo tewerkgesteld en geld blijkt belangrijker dan gezondheid.

  • Kelly Verlinden

    De ware reden voor misbruik van antibiotica and pesticiden en te lui om het op de juiste wijze te doen. Ik koop liever lokaal en betaal wel wat meer voor gezonder vlees en groenten in plaats van die goedkope massa productie wat je in de supermarkten en op de markt kan vinden.