Europese beurzen opnieuw onderuit door coronavirus: “2020 is verloren jaar”

Illustratiebeeld.
Shutterstock Illustratiebeeld.
De Europese beurzen blijven onderuit gaan door de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus.  In Brussel ging de Bel20 met circa 4 procent verlies even onder de grens van 3.500 punten. De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na de opening een daling van 3,7 procent. Volgens KBC-econoom Tom Simonts is 2020 al “een verloren jaar”, maar “zal alles vanzelf wel goed komen”.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ook Parijs (-3,3 procent), Frankfurt (-3,8 procent) en Londen (-3,4 procent) doken in de eerste momenten van de handel de dieperik in.

De Turkse beurs krijgt nog een extra tik nadat bekend is geraakt dat in Syrië 33 Turkse soldaten zijn omgekomen bij een luchtaanval. De beurs van Istanboel opende 10 procent lager.

Ook de aandelenbeurzen in New York raakten gisteren in vrije val door zorgen over het oprukkende virus. Wall Street beleefde zelfs sinds de crisis in 2008 niet meer zo’n slechte week.

52 miljard euro aan beurswaarde verloren

Alleen al in België ging in tien dagen tijd al 52 miljard euro aan beurswaarde in rook op. Dat berekende KBC-econoom Tom Simonts. “De precieze gevolgen zijn moeilijk in te schatten en als financiële markten iets niet goed kunnen inschatten, gaan ze in paniekmodus”, legde Simonts in ‘De Ochtend’ op Radio 1 uit.

“2020 is een verloren jaar”, aldus de econoom. “We moeten misschien accepteren dat er een tijdje geen groei zal zijn en zien hoe we de impact van het virus zo goed mogelijk kunnen inschatten. Maar dit virus leeft niet eeuwig en uiteindelijk komt alles vanzelf wel goed”, besloot Simonts optimistisch.

LEES OOK: Coronavirus kan wereld 912 miljard euro kosten: ook wie niet op de beurs zit, zal gevolgen voelen (HLN+)
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jeroen Van Dijck

  Wie begin vorig jaar begon met beleggen staat nog steeds op winst. Enkel de winst die dit jaar bereikt was is momenteel terug weg. Tenzij je 2 weken geleden bent begonnen met beleggen, zal de beurs nog sterk mogen dalen alvorens je 10% verlies boekt op je inleg...

 • Jack Hoeben

  Dan kan de gewone man in de straat misschien eens geld verdienen!

 • christoph vermeirssen

  Och Dirk, af en toe eens 30% virtueel verliezen ( want je bent het niet echt kwijt) als je daarvoor 100% of 150% gestegen bent , brengt veel meer op dan die 0,11%. Hmmm nog te vroeg om bij te kopen. Tot zolang ze niet zeggen de wereld gaat er aan , is het nog te vroeg!

 • Dirk Cooman

  Er is altijd iets . Beleggen en de spaarders zand in de ogen strooien . Eerst opgang en dan grote verliezen en is de kleine belegger alles weer kwijt. Daarom spaarboekje en ben je zeker van 0,11 % . Beter dan 10 % of meer verliezen.

 • Lieve Geyter

  Sowieso een verloren jaar voor beleggers. Herstel zal niet voor direct zijn.