Europese beurzen hopen alsnog op goedkeuring plan-Paulson

De Europese beurzen wonnen vandaag terrein door de hoop dat de Amerikaanse Senaat het plan-Paulson alsnog goedkeurt. De grondstoffenwaarden werkten de forse verliezen van gisteren deels weg. De financiële aandelen toonden een verdeeld beeld.

Huiswerk opnieuw maken
De aandelenmarkten startten aanvankelijk in het rood nadat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het plan-Paulson gisteravond afschoot. In de loop van de dag verklaarden president Bush en de presidentskandidaten Obama en McCain dat de beleidsmakers hun huiswerk opnieuw moeten maken en dat het plan uiteindelijk zal goedgekeurd worden. Dat alles deed de beurzen hopen dat het Amerikaanse Congres vandaag het plan nieuw leven inblaast.

DJ EuroStoxx50
De DJ EuroStoxx50 steeg met 1 procent, terwijl de Stoxx50 1,8 procent aantrok. Amsterdam, Londen en Parijs schreven 1,7 tot 2,4 procent bij. Frankfurt (+0,4%) bleef achterop door de forse dalingen van Daimler (-4,1%), SAP (-1,9%) en Deutsche Bank (-2,2%).

Duitse en Britse banken
De Duitse en Britse banken hadden het meest last van de afkeuring van het plan-Paulson. Commerzbank stond voor de tweede dag op rij onder druk door twijfels over zijn herfinancieringscapaciteit. Het aandeel sloot 5 procent lager op 10,40 euro. HBOS was in de Londense Footsie de grootste daler met een verlies van 13,8 procent tot 122,4 pence. Het aandeel noteert bijna 50 procent onder het overnamebod dat Lloyds TSB (232 pence per aandeel) twee weken geleden uitbracht. Beleggers vrezen dat Lloyds TSB de deal zal heronderhandelen.

Steun Ierland
In Dublin herstelden de banken van de enorme verliezen daags voordien nadat de Ierse regering zich voor twee jaar garant stelde voor de deposito's van zes grote Ierse banken. De garantie geldt voor Allied Irish Bank (+18%), de Bank of Ireland (+20,8%), Anglo Irish Bank (+67,1%), Irish Life and Permanent (+35,8%), Irish Nationwide Building Society en de Educational Building Society. Analisten schatten de waarde van de garantie op 500 miljard euro of meer dan twee keer het bbp van Ierland. (belga/eb)