Europese begrotingsonderhandelingen in laatste rechte lijn: “Toch nog kloof van vier miljard euro”

De Duitse staatssecretaris van Financiën Bettina Hagedorn blijft optimistisch.
EPA De Duitse staatssecretaris van Financiën Bettina Hagedorn blijft optimistisch.
De lidstaten en de leden van het Europees Parlement hebben in Brussel de laatste rechte lijn van de onderhandelingen over de Europese begroting voor volgend jaar aangevat. Vier dagen voor het verstrijken van de deadline gaapt er nog een grote kloof van vier miljard euro tussen beide instellingen. 

"We zijn optimistisch, maar we weten dat het een uitdaging wordt", verklaarde de Duitse staatssecretaris van Financiën Bettina Hagedorn voor aanvang van de gesprekken. Ook zij kon enkel vaststellen dat de standpunten van de hoofdsteden en de parlementsleden nog "heel ver van elkaar verwijderd" zijn. 

De tegenstelling is klassiek: het parlement probeert traditiegetrouw meer geld uit de brand te slepen, de lidstaten proberen steevast de uitgaven in te tomen. Dat is dit jaar niet anders. Het parlement verdedigt een budget van 159,1 miljard euro en vraagt meer middelen voor de aanpak van klimaatverandering en jeugdwerkloosheid, Erasmus+ en onderzoek en ontwikkeling. De regeringen houden het op 153,1 miljard euro. Ze bepleiten ook voldoende marge voor onvoorziene uitgaven, zoals de gevolgen van een harde brexit. 

Maandag ultieme deadline
Komt er alsnog een geratificeerd echtscheidingsakkoord uit de bus, dan betalen de Britten volgend jaar nog gewoon hun bijdrage. 2020 is ook het laatste jaar van de huidige financiële meerjarenbegroting. Dat verleent de clash tussen parlementsleden en ministers dit jaar een extra dimensie. De begroting van 2020 wordt immers de referentie indien beide instellingen het volgend jaar niet eens zouden raken over de inkomsten en uitgaven van 2021 tot 2027. Dan staat er meer dan duizend miljard euro op het spel. 

Verwacht wordt dat de begrotingsonderhandelingen lang zullen aanslepen. De ultieme deadline is maandag om middernacht. Is er dan nog geen deal, dan moet de Europese Commissie een nieuw voorstel op tafel leggen. Indien parlement en lidstaten tegen het jaareinde nog geen akkoord bereikt hebben, dan zou de Europese Unie volgend jaar met voorlopige twaalfden van start moeten gaan.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Biesen

  Wel, misschien eens nadenken om alle Europese werknemers ook volledig te belasten als elke andere burger en die "grote" voordelen terug te brengen tot reeele waarden en dan zijn 4 miljard in Europa snel gevonden!!

 • Emi De graeve

  Ze weten het zelf niet, onderschatten cijfers en al degenen die ervaring hebben met putten graven in hun eigen land zitten daar nu bijeen. Europa wordt op financieel vlak wordt een titanen schuldenberg over enkele decennia. ik moet dan hopelijk niet meer mee betalen .

 • Patrick Mechels

  Waarom hebben we een Europa nodig als elke lidstaat apart een eigen begroting heeft. Dus is het Europa een extra geldverslindende instelling die enkel oudere afgedankte politiekers aan een vetbetaalde job helpt.

 • Peter Bielen

  Schandalig dat Europa dit zelfs nog maar durft te communiceren! Hoog tijd dat men dit glazen huis van afgedankte en onbekwame minister afbouwt! Wij betalen ons blauw aan allerhande taksen en zij vragen nog extra geld voor allerhande onderzoeken, ontwikkelingen en klimaat terwijl er bedrijven dankzij ons geld nog eens miljoenen vragen voor bepaalde medicatie. Dit is het ultieme bewijs dat Europa gefaald heeft en ik de Britten nu ook begrijp......

 • Dan Midden

  Waarom willen ze steeds meer uitgeven? Elk bedrijf wilt zijn kosten omlaag brengen door verhoging efficiëntie, politici vragen altijd maar meer en meer. Wat gaat deze begroting ons extra kosten? Er is sprake van 4 miljard extra netto te betalen door België? Bovenop tekort van 11 miljard en de 8 miljard die P$ en ecolo extra nodig hebben voor "hun beleid". Dus gat van 23 miljard zijnde 2000 euro/belg, gezin van 4 verliest 8000euro koopkracht? Of 5000/werkende Belg? Verkiezingen aub