Europees Hof buigt zich over verplichte sluitingsdag voor handelaars

THINKSTOCK
Het Europese Hof van Justitie spreekt zich morgen uit over de verplichte wekelijkse rustdag voor kleinhandelaars in België. Dat bepaalde handelaars van de verplichting vrijgesteld zijn, is mogelijk in strijd met het Europese recht.

De rechters in Luxemburg zullen antwoorden op een prejudiciële vraag die ingediend werd door het Grondwettelijk Hof. Dat buigt zich over een conflict tussen twee tuincentra uit de Kempen. Vijver- en tuincentrum Pelckmans uit Turnhout sleepte Walter Van Gastel voor de rechtbank, die onder andere een vestiging in Balen heeft.

Volgens Pelckmans treedt zijn concurrent de wet van 10 november 2006 met voeten die zegt dat elke kleinhandelaar een wekelijkse rustdag in acht moet nemen, op zondag of een andere dag. Van Gastel houdt verschillende van zijn winkels zeven dagen per week open en verwijst daarvoor naar de toegestane uitzonderingen op de wetgeving. Zo geldt de verplichting niet voor handelaren in treinstations, luchthavens of tankstations. Ook internetwinkels zijn vrijgesteld.

Twee weken geleden was er commotie over de zondagsopeningen die voortaan in het historische centrum van Antwerpen toegestaan zijn. Het stadsbestuur vroeg daarvoor de erkenning van het centrum als toeristische zone aan. De winkels die in zo'n gebied gelegen zijn, mogen hun deuren eveneens elke dag van de week openzetten.