Europees groen licht voor overname Monsanto door Bayer

Margrethe Vestager.
AFP Margrethe Vestager.
De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor de overname van de Amerikaanse zadenproducent Monsanto door de Duitse chemiereus Bayer. Om aan de concurrentiebezwaren van de Commissie tegemoet te komen, moet de nieuwe groep wel voor meer dan zes miljard euro onderdelen afstoten. 

Bayer heeft zo'n 56 miljard euro veil voor de overname van Monsanto, de producent van het veelbesproken glyfosaat. Door de fusie ontstaat de grootste leverancier van zaden en gewasbeschermingsmiddelen ter wereld. Onder Europese druk stemden beide bedrijven ermee in om samen ruim zes miljard euro aan onderdelen af te stoten.

"Dit zal verzekeren dat er ook na deze fusie nog voldoende echte concurrentie en innovatie zal zijn op de markten voor zaden, pesticiden en digitale landbouw", reageerde eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. "Dat is belangrijk, want we hebben concurrentie nodig om te verzekeren dat landbouwers keuze hebben tussen verschillende zaden en pesticiden aan betaalbare prijzen."

Tegen de fusie rees in Europa veel verzet van milieuorganisaties. Vestager ontving zelfs ruim een miljoen handtekeningen van Europeanen die wilden dat zij de fusie zou blokkeren.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Arthur Houben

    Goed uitgekiend van de eu criminelen, zo kunnen ze de genetisch gemanipuleerde rommel en vergif van monsanto tóch door onze strot duwen via bayer!! Welke eu/politieke smeerlappen verrijken zich weer hierdoor en zorgen voor totale CONTROLE over de landbouw door het monopolie op (ggd!)zaden zodat op termijn de hele landbouw gewurgd en ons voedsel giftig en onbetaalbaar wordt? Misdaad tegen de mensheid, deze fusie als drogreden, ophángen moesten ze die monsters!

  • peter maas

    Ze hadden beter Umicore overgenomen.

  • Yves Vandeneynde

    Wat een verschrikkelijke zaak. Iedereen weet toch wat dit betekent? Dat we nooit van die giftige producten zullen afgeraken. Europa heeft gekozen voor het geld van megabedrijven en niet voor de gezondheid van de Europese bewoners. Ondertussen weten we allemaal dat Monsanto een liegend, bedriegend en giftig bedrijf is!!