Europa zet eerste stap richting eengemaakte markt voor kapitaal

Europees commissaris voor Europese Financiële stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarkten Jonathan Hill tijdens de persconferentie over de kapitaalmarktenunie vandaag in de Europese Commissie.
REUTERS Europees commissaris voor Europese Financiële stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarkten Jonathan Hill tijdens de persconferentie over de kapitaalmarktenunie vandaag in de Europese Commissie.
De Europese Commissie wil de barrières voor grensoverschrijdende investeringen in de EU neerhalen, om bedrijven zo minder afhankelijk te maken van financiering via de banken. Doel is een echte eengemaakte markt voor kapitaal, waarin bedrijven vlotter de weg vinden naar de aandelenmarkten en investeerders.

Anders dan in de rest van de wereld zijn Europese bedrijven vooral sterk afhankelijk van de banken en minder van de kapitaalmarkten. "Als de durfkapitaalmarkten van de EU even diep waren als die van de VS, zou tussen 2008 en 2013 niet minder dan 90 miljard euro aan financiële middelen voor ondernemingen beschikbaar zijn geweest", aldus de Commissie.

Een kapitaalmarktenunie is een project op lange termijn, erkent de Commissie. Zo werd vandaag slechts het startschot gegeven voor een drie maanden durende raadplegingsronde bij alle betrokken partijen. Het resultaat van die bevraging moet tegen de zomer een actieplan opleveren, inclusief stappenplan voor "het creëren van de bouwstenen van een kapitaalmarktenunie tegen 2019".

Meer concreet wil het dagelijks bestuur van de Unie de toegang tot financiering voor alle bedrijven én infrastructuurprojecten in Europa verbeteren en het voor kmo's even makkelijk maken als grote bedrijven om financiering aan te trekken. Daarvoor dienen de barrières op grensoverschrijdende investeringen afgebroken en de kosten voor het aantrekken van kapitaal verlaagd.