Europa waarschuwt Trump voor gevolgen VS-taks op auto's

President Donald Trump wil invoerheffingen invoeren voor buitenlandse auto’s.
iStock President Donald Trump wil invoerheffingen invoeren voor buitenlandse auto’s.
De Verenigde Staten zouden geconfronteerd kunnen worden met bijzonder harde tegenmaatregelen indien president Donald Trump beslist om speciale importtarieven op auto's in te voeren. In een brief aan de Amerikaanse autoriteiten waarschuwt de Europese Commissie dat 294 miljard dollar aan Amerikaanse producten getroffen zou kunnen worden.

In de brief raamt de Commissie dat de Europese Unie en de andere handelspartners van Washington hun vizier kunnen richten op 294 miljard dollar (250 miljard euro) aan Amerikaanse producten, of 19 procent van de Amerikaanse export van vorig jaar.

Douanetaks

Trump stoort zich al een hele tijd aan de hogere invoertarieven voor auto's in de Europese Unie. "Het is vreselijk wat ze ons aandoen. Zij sturen hun Mercedes hierheen, maar wij kunnen onze auto's niet naar hen sturen", zo kloeg hij gisteren nog op televisiezender Fox. Het Europese handelsbeleid is volgens de president "wellicht even erg als dat van China".

Trump dreigde er een tiental dagen geleden mee om een douanetaks van 20 procent in te voeren op Europese auto's. Eerder al gaf hij het ministerie van Handel de opdracht om een onderzoek te openen naar de impact van de import van auto's op de nationale veiligheid. Zo'n onderzoek vormde ook de prelude voor de invoering van importheffingen op Europees staal en aluminium sinds juni dit jaar.

Onwettelijk

De brief, die vrijdag is verstuurd, vormt de formele Europese commentaar in het kader van dat onderzoek. De Commissie stelt dat het onderzoek niet legitiem is en dat heffingen de internationale handelsregels zouden schenden. Net als in het geval van staal en aluminium is het onderzoek niet ingegeven door veiligheidsoverwegingen, aldus de Europeanen, maar door economisch protectionisme.

Volgens de Commissie dreigen importheffingen op auto's ook de Amerikaanse economie en autosector grote schade toe te brengen. Ze wijst er bijvoorbeeld op dat de fabrieken van de Europese autobouwers op Amerikaans grondgebied goed zijn voor 26 procent van de totale productie in de VS en rechtstreeks werk bieden aan 120.000 Amerikanen, en onrechtstreeks tot 420.000 jobs ondersteunen.

De impact op de Amerikaanse economie dreigt nog groter te worden indien de handelspartners tegenmaatregelen zouden nemen. Die zouden een "zeer aanzienlijk volume van de Amerikaanse export" kunnen raken, ten belope van 294 miljard dollar. Dat bedrag komt ongeveer overeen met de totale import van auto's en auto-onderdelen in de VS. De Europese export naar de VS bedraagt daarvan ongeveer 58 miljard dollar (50 miljard euro).

Theoretisch gezien zou de EU dus voor 50 miljard euro aan tegenmaatregelen kunnen nemen, maar ze kan ook voor een stapsgewijze aanpak kiezen. Zo raamt de Commissie de totale schade van de heffingen op staal en aluminium op 6,4 miljard euro, maar de tegenmaatregelen dekken in eerste instantie een rist Amerikaanse producten ten belope van slechts 2,8 miljard euro. Het gaat onder meer om motorfietsen, bourbon whisky en jeans.

Een woordvoerder van de Commissie meldde vandaag dat de EU ook een verzoek heeft ingediend om deel te nemen aan de Amerikaanse hoorzitting die op 19 en 20 juli plaatsvindt in het kader van het onderzoek naar de impact van de auto-import. Voor het einde van de maand trekt Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ook naar Washington voor overleg met president Trump.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Hij kan zijn autos gerust naar hier sturen, het probleem is echter dat ze zo slecht zijn dat niemand ze koopt in Europa.

 • Mathias meseeuw

  Geen auto's = geen F35 ... Toch vrij simpel denk ik . Koop die van de Russen :)

 • Alan Janssen

  Als hun auto's ook aan dezelfde norm zouden voldoen qua uitstoot en veiligheid dan kun je pas vergelijken.... maar dat vindt Trump niet belangrijk... en als ze aan dezelfde norm zouden voldoen dan zijn ze niet meer concurrentieel. En zorgen voor onze veiligheid... nou Trump ik heb me nog nooit zo onveilig gevoeld.... dus mag ik mijn geld terug aub

 • frank triolet

  Ik rij met Cadillac en beste auto's ooit.

 • Guido Delrio

  Maar niemand wilt een Amerikaanse wagen...