Europa voert onderzoek naar Belgische belastingdeals met multinationals

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) richt haar pijlen op de 39 individuele afspraken van de bedrijven met de Belgische fiscus.
AP EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) richt haar pijlen op de 39 individuele afspraken van de bedrijven met de Belgische fiscus.
De Europese Commissie stelt een diepgaand onderzoek in naar individuele belastingafspraken in België met 39 multinationals. Bepaalde internationale ondernemingen zouden door fiscale bepalingen over zogenoemde winstoverschotten hun vennootschapsbelasting drastisch kunnen verminderen, soms tot 90 procent.

Het onderzoek volgt na een nietigverklaring door het Europese Gerecht van een eerder commissie-onderzoek dat was gericht op een Belgisch belastingschema tussen 2005 en 2014. Het Gerecht vond in 2016 dat de commissie niet had aangetoond dat zo'n schema bestaat. Daarom heeft EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) besloten haar pijlen nu te richten op de 39 individuele afspraken van de bedrijven met de Belgische fiscus.

“Alle ondernemingen moeten hun eerlijk aandeel aan belastingen betalen”, zegt Vestager. “We maken er bezwaar tegen dat het Belgische fiscale systeem van ‘overwinst’ alleen aan bepaalde multinationale ondernemingen forse belastingverminderingen toekende, terwijl die belastingverminderingen niet beschikbaar waren voor ondernemingen in een vergelijkbare situatie.”

Alle 39 bedrijven zijn onderdeel van internationale ondernemingen met een hoofdkantoor in de EU. Het gaat onder meer om BASF Antwerpen, Omega Pharma International, AB InBev en Kinepolis. Vestager meent dat de afspraken indruisen tegen Europese regels omdat de 39 multinationals worden bevoordeeld tegenover binnenlandse firma's.

De 39 firma’s:
Anheuser-Busch Inbev NV / Ampar BVBA
Ansell Healthcare Europe NV
Astra Sweets NV
Atlas Copco Airpower NV
BASF Antwerpen NV
Belgacom International Carrier Services NV
BP Aromatics Limited NV
Bridgestone Europe NV
British American TobaccoCoordination Center VOF
Capsugel Belgium NV
Celio International NV/SA
Chep Equipment Pooling NV
Delta Light NV
Dow Corning Europe NV/SA
Esko-Graphics BVBA
EVAL Europe NV
Evonik Oxeno Antwerpen NV en “NewCo”
Flir Systems Trading Belgium BVBA
Henkel Electronic Materials (Belgium) NV
Kinepolis Group NV
Knauf Insulation SPRL
LMS International NV
Luciad NV
Magnetrol International NV
Mayekawa Europe NV
Noble International Europe BVBA
Nomacorc SA
Omega Pharma International NV
Ontex BVBA
Pfizer Animal Health SA / Zoetis Belgium SA
Puratos NV
Soudal NV
St. Jude Medical Coordination Center BVBA
Tekelec International SPRL
The Heating Company BVBA
Trane BVBA
VF Europe BVBA
Victaulic Europe BVBA
Wabco Europe BVBA
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  mocht het illegaal zijn dan zullen ze het moeten terugstorten ...er is geen alternatief ...

 • jo vandenberghe

  Onderzoek na onderzoek,wat moet er nog onderzocht worden op dit gebied?De werknemers betalen de belastingen,voor alle anderen gelden andere regels.

 • Gino Denil

  Valt een mouw aan te passen aan bedrijven die geen belastingen willen betalen. We verkopen concessies aan bedrijven die hen toelaten om hun producten op de Europese markt te brengen. Zoals een gemeente die vergunningen verkoopt voor een standplaats van een frietkot. In bepaalde sectoren waar concurrentie niet nodig is kunnen we ze nog laten opbieden tegen elkaar. Overheden moeten zich leren aanpassen aan de globalisering. Als niets gratis is dan ook je producten aanbieden niet.

 • Bart Verbeeck

  anna vandenberg 100% gelijk heb je. Na 19 jaar EU is er bijna niets gebeurd op gebied van unificatie (buiten de Euro). Als men een hoop apen had bijeengezet dat had het toeval er wellicht voor gezorgd dat er een betere algemene EU fiscale sociale regeling was geweest. Wij betalen dus fortuinen aan extreem goedbetaald technocraten die in feite minder presteren dan apen. Stop deze mensen in Brussel en begin terug van nul.

 • ingrid grieten

  Zonder die afspraken waren 35 van de 39 bedrijven allang uit Belgie vertrokken. Als men deze afspraken gaat of moet herzien dan zal het mij niet verwonderen dat bedrijven als nog besluiten niet enkel Belgie te verlaten maar Europa.