Europa verlengt steunmaatregelen voor fruit- en groententelers

gettyimages.be
De Europese Commissie heeft vandaag formeel beslist dat de steunmaatregelen voor de Europese fruit- en groententelers verlengd worden tot eind juni 2016. Daarmee reageert de Commissie op de verlenging van het Russische importverbod op Europese landbouwproducten.

De Europese steunmaatregelen werden vorig jaar ingevoerd als antwoord op het Russische importverbod. Moskou weerde de Europese landbouwproducten als vergelding voor de Europese sancties tegen de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne. Aangezien Rusland het importverbod onlangs met een jaar heeft verlengd, doet Europa nu hetzelfde met de steunmaatregelen.

Volgens eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan hebben de steunmaatregelen de impact van het Russische verbod het voorbije jaar aanzienlijk kunnen verzachten. Gezien het grote belang van de Russische markt is de export van fruit en groenten met 12 procent gedaald, maar de uitvoer naar andere markten is intussen aanzienlijk gestegen. Naast de extra promotiebudgetten en de diplomatieke inspanningen om nieuwe afzetmarkten te forceren, verstrekt Europa de telers compensaties voor het niet op de markt brengen van hun producten.

Volgens Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege komen voor België voor de volgende periode ruim 85.000 ton appelen en peren en 16.750 ton groenten (tomaat, paprika, komkommer, augurken, wortel) in aanmerking. Daarbovenop is er een reserve van 3.000 ton beschikbaar die in eerste instantie gebruikt zal worden voor kolen, broccoli, bloemkolen en paddenstoelen. De vergoedingen blijven dezelfde als het voorbije jaar. Ook de aanmeldingswijze en controlebepalingen blijven onveranderd, aldus de minister.

"De sector en overheden leveren sinds de start van het Russische importverbod aanzienlijke inspanningen om nieuwe afzetmarkten te openen en de consumptie te promoten. En met resultaat, met nieuwe afzetmarkten voor peren en appelen zoals India en Canada en een stijging in de binnenlandse consumptie. De sector is dus beter gewapend dan vorig jaar. Deze preventieve interventiemaatregelen zijn bedoeld om een bodem in de markt te leggen en mogelijke crisissen te voorkomen", duidt Schauvliege.