Europa boos over Amerikaanse straftarieven op Spaanse olijven

"Spaanse olijven zijn zeer geliefd bij Amerikaanse consumenten", zo verklaarde de woordvoerder van eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström.
REUTERS "Spaanse olijven zijn zeer geliefd bij Amerikaanse consumenten", zo verklaarde de woordvoerder van eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström.
De Europese Commissie is boos over het voornemen van de Amerikaanse regering om "onredelijk hoge" antidumpingheffingen toe te passen op Spaanse olijven. "Gewoon onaanvaardbaar", zo reageerde een woordvoerder op het nieuws uit Washington. 

Dinsdag besloot het Amerikaanse ministerie van Handel op basis van een onderzoek dat olijven uit Spanje tegen onrechtvaardige dumpingprijzen uitgevoerd worden naar de Verenigde Staten. Ze worden er volgens de Amerikanen tot 25,5 procent onder de reële waarde verkocht. Bovendien wrijven ze de Spaanse overheid aan dat de olijfproducenten tot 27 procent gesubsidieerd worden. Op basis van die vaststellingen beslist de Amerikaanse commissie voor internationale handel op 24 juli over de invoering van antidumping- en antisubsidieheffingen. 

De Europese Commissie vindt de geplande Amerikaanse heffingen "buitensporig" en "ongerechtvaardigd". "Dit is een protectionistische maatregel gericht tegen een Europees kwaliteitsproduct dat zeer geliefd is bij Amerikaanse consumenten", zo verklaarde de woordvoerder van eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström. 

De Commissie wacht de definitieve Amerikaanse beslissing op 24 juli af om verdere stappen te overwegen. De zegsman wees er wel op dat Washington nu al voorlopige douanerechten heft. Dat heeft volgens hem al een belangrijke impact, met name in Andalusië, waar het economische belang van de sector groot is.




5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudy beernaert

  Aleens iets gekocht dat uit Amerika komt ? Je moet door onze douane een pak aczijnzen betalen,zodat het product bijna dubbel zo duur worrdt! Trump heeft hierin wel degelijk gelijk,hier denken ze dat ze allemaal naif blijven,onze wereldvreemden.

 • Patrick Voet

  De accijnzen en import kosten op Amerikaanse kwaliteits producten zijn hier enorm en Chinese brol wordt bijna gratis geimporteerd. Iedereen die online koopt weet dit maar al te goed.

 • Michel Van Limbergen

  Veel blabla maar veel te weinig actie. Geen Amerikaans product nog accepteren zonder een zwarte heffing. Geen militair materieel van dat land en hervorming van de VN. Afschaffing van het VETO recht!

 • Gino Denil

  Californische wijnen zijn natuurlijk ook een bedreiging voor Spaanse en Franse wijnen. In het belang van de Europese veiligheid....

 • Kelly Verlinden

  Simpel opgelost, verlaag de onnozele douanekosten en taksen als wij iets importeren uit Amerika en Trump zal vriendelijker zijn. Waarom moeten wij ons blauw betalen op Amerikaanse producten waar Europa niet bij betrokken is.