Euro ingevoerd op Cyprus en Malta

UNKNOWN

Cyprus en Malta zijn vanaf vandaag lid van de eurozone. Dat betekent dat ze officieel de euro als munteenheid invoeren. Het aantal lidstaten van de eurozone groeit hiermee tot vijftien.

Grieks én Turks
De Cypriotische euro heeft opschriften in het Grieks en het Turks en draagt als nationaal symbool het moefflonschaap, de Maltese euro's zijn voorzien van het Maltezer kruis. Het Cypriotische pond en de Maltese lira blijven nog tot en met 31 januari wettige betaalmiddelen.

Overigens wordt de munt officieel alleen in het Griekse deel van Cyprus ingevoerd, maar Turks-Cypriotische handelaren hebben aangegeven naast Turkse lira's ook euro's te zullen accepteren.

Hoewel 1 januari als een officiële feestdag geldt, openden banken op Cyprus dinsdag hun deuren om klanten in staat te stellen hun ponden in te wisselen voor euro's. Ook minister van financiën Michalis Sarris stond dinsdag in de rij voor het loket.

Geldautomaat
Op Malta probeerde premier Lawrence Gonzi even na middernacht euro's uit de geldautomaat te halen, maar deze weigerde dienst. Hij slaagde er later bij een andere automaat alsnog in om de biljetten in handen te krijgen. "Wij zijn de kleinste lidstaat van de Europese Unie, maar we zijn trots", zei hij. (belga/edp)