EU-parlement mikt op stemming vrijhandelsakkoord met VS in juli of september

AFP
De commissie Internationale Handel van het Europees Parlement buigt zich op maandag 29 juni opnieuw over het TTIP-dossier. Vorige week werd beslist om de stemming over de aanbevelingen voor de onderhandelaars van de Europese Commissie van de agenda van de plenaire vergadering te schrappen omdat er te veel amendementen ingediend zijn.

TTIP is het vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie en de Verenigde Staten hopen overeen te komen. Als de onderhandelaars het eens kunnen worden over een compromistekst, zal het Europees Parlement gevraagd worden over het verdrag te stemmen. Met de onderhandelingen, die langs EU-zijde door de Commissie gevoerd worden, heeft het parlement niets te maken. Om toch te kunnen wegen op het dossier, wil het parlement een resolutie aannemen met concrete aanbevelingen en 'rode lijnen': wat mag voor het parlement wel en niet in het TTIP-verdrag staan?

De stemming over de resolutie werd vorige week in laatste instantie van de agenda gehaald. Voorzitter Martin Schulz besliste het dossier terug naar de bevoegde commissie te verwijzen. De officiële reden was dat door de 116 amendementen die doorploegd moesten worden een stemming in de plenaire vergadering veel te complex zou zijn. Insiders wijzen ook op de onenigheid tussen de verschillende fracties en op de interne strubbelingen bij de sociaaldemocratische S&D-fractie. Daardoor zou de stemming mogelijk faliekant afgelopen zijn.

De bevoegde commissie buigt zich op 29 juni opnieuw over het dossier, zo werd vandaag bekendgemaakt. Ze zal beslissen of het plenaire parlement dan toch over alle amendementen moet stemmen. Afhankelijk van wat de fractievoorzitters beslissen, zal het voltallige parlement zich vervolgens in juli of september over TTIP uitspreken.