EU-leiders nog geen akkoord over inzet noodfonds: beslissing twee weken uitgesteld

Europese Raadsvoorzitter Charles Michel
EPA Europese Raadsvoorzitter Charles Michel
De Europese staatshoofden en regeringsleiders geven de ministers van Financiën van de eurozone twee weken de tijd om voorstellen uit te werken voor een passende reactie op de financiële en economische impact van de coronacrisis. Die eurogroep opperde dinsdagavond al dat het ESM ingeschakeld zou kunnen worden, maar van het Europees noodfonds is in de gemeenschappelijke verklaring van de EU27 vanavond geen sprake.

Ook een verwijzing naar een gemeenschappelijk schuldinstrument of naar Europese corona-obligaties is geen verwijzing terug te vinden. Nochtans hadden verschillende landen, waaronder ook België, daar om gevraagd, maar voor het idee bestaat geen brede steun.

Volgens Europese Raadsvoorzitter Charles Michel is de EU bereid om "alles wat nodig is" te doen, maar komt het de eurogroep toe om concrete voorstellen te doen.
Ingewijden zeiden eerder op de avond dat Italië en Spanje, twee uitgesproken voorstanders van Europese obligaties (of eurobonds), de gemeenschappelijke verklaring dreigden tegen te houden omdat die niet ver genoeg ging.

Lees ook: Von der Leyen uit kritiek op ‘elk voor zich’-reflex in Europa bij uitbraak corona-epidemie
47 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emi De graeve

  Europa had inderdaad mooi kunnen worden... maar ze hebben het verkeerde spoor gekozen. Ze willen noch onkunde, noch verkeerde inschattingen toegeven voor hun eigen eer en glorie. Geef ze allemaal een C4 zonder afscheidspremie :-)

 • joannes Roderigas

  en dan maar zagen dat elk land voor zichzelf zorgt? wanneer dat zij reageren is het verdikt reeds lang voorbij.

 • John Boulois

  Voet bij stuk houden Duitsland en Nederland

 • Wilfried Vanden Berg

  En de grootste knoeier en verlies makende politieker staat op de eerste rij. De deurmat van Macron. Plat op de buik voor een mooi postje in Europa . Net zoals papa ook een wandelende politieke ramp.

 • Mario Bocque

  De EU is echt goed in uitstel, afstel, afblazen, belastingen zonder uitstel en op de eerste plaats in veel blazen ! Die hebben we echt nodig. Die staan aan de goeie kant van de geschiedenis.