EU heeft 35 miljard euro aan Amerikaanse producten in vizier voor potentiële importheffingen

Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström.
AFP Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström.
De Europese Unie heeft een lijst met voor 35 miljard euro aan Amerikaanse goederen klaar die mogelijk onderwerp kunnen uitmaken van Europese importheffingen, mochten de Amerikanen de douanerechten op Europese auto's verder opdrijven. Dat bevestigt de Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström.

De Amerikaanse president Donald Trump haalt al sinds het begin van zijn ambtstermijn uit naar de - in zijn ogen - oneerlijke handelsrelaties met de EU. Trump heeft onder meer de Europese autosector in het vizier: tot nog toe hanteren de Verenigde Staten een invoertaks van 2,5 procent op Europese auto's, terwijl de EU 10 procent oplegt. Daar staat wel tegenover dat de Amerikaanse invoerheffing op in Amerika populaire pick-ups tot 25 procent oploopt.

Evenwicht

Als de Verenigde Staten de importheffingen toch zouden opschroeven, dan heeft de Europese Unie een lijst klaarliggen "om dat weer in evenwicht te brengen", aldus Malmström op een vergadering in het Europees Parlement. Daarop staat 35 miljard euro aan Amerikaanse producten, verklaarde ze. "Ik hoop dat we die niet zullen moeten gebruiken." 

In mei gaf Trump de Europese Unie nog zes maanden uitstel. In die tijd moeten Washington en Brussel een beperkt handelsakkoord voor industriële goederen, met uitzondering van de automobielsector, onderhandelen. Malmström is blij met dat uitstel, maar "het idee dat Europese wagens een bedreiging zouden vormen voor de Amerikaanse nationale belangen, is absurd", zegt ze. 

De gesprekken over het beperkte handelsakkoord zijn intussen nog niet begonnen, zei Malmström nog, omdat de Verenigde Staten landbouw absoluut willen opnemen in het akkoord. De EU wil dat niet.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Vregels

  Die Europese Commissie moet niet raar opkijken als europse automerken bepaalde produktielijnen naar Amerika overhevelen voor de markt aldaar en om vandaaruit ook de Aziatische landen te bevoorraden.

 • Ronny Biesen

  Niet genoeg. Ik wil 350 miljard, Trump kan niet genoeg betalen.

 • Bart Verbeeck

  Belachelijk. Als je de Amerikanen wil raken dan koop je bijvoorbeeld al geen USA obligaties meer of verkoop je ze. Maar neen, hoor, Belgie heeft nog Amerikaanse schuld bijgekocht de laatste tijd.

 • Gino Denil

  Het kost vooral banen als producten duurder worden door belastingen, Stefanie van Dijk. Want dan worden er minder van verkocht.

 • dirk claeys

  Dure pic ups! Lachen geblazen! Trucs met een 5000 of 6000cc motor benzine! Op firma of privé! Maakt niet uit, biv nul komma nul! Jaarlijkse taks ! 75€ , dus lichte vracht ! Ooie zaak toch?