EU gaat import staalproducten beperken

(Archieffoto)
Photonews / Manu Therry (Archieffoto)
De invoer van bepaalde staalproducten in de EU wordt midden deze maand aan banden gelegd. Staalproducenten zoeken naar andere afzetmarkten, vooral in de EU, nu zij 25 procent invoerheffingen moeten betalen op hun staalproducten naar de Verenigde Staten. 

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie blijkt uit onderzoek dat tijdelijke maatregelen gerechtvaardigd zijn. De meest recente importstatistieken tonen een veranderde handelsstroom als gevolg van de Amerikaanse heffingen.

De lidstaten hebben ingestemd met de maatregel die 200 dagen gaat duren en zo nodig verlengd kan worden. De beperkende maatregelen, waarvan de details nog worden uitgewerkt, gelden alleen boven het 'traditionele' handelsniveau en betreffen verschillende staalproducten uit de hele wereld. De normale toevoer wordt niet aangetast, aldus de commissie.

EU-commissaris Cecilia Malmström (handel) had vorige maand al aangekondigd dat maatregelen waarschijnlijk nodig zouden zijn om stijgende staalinvoer in de EU vanwege de Amerikaanse maatregel.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Valgaern

  Er is een groot verschil Roland. EU gaat enkel meer heffen op extra invoer en dit vanuit elk land buiten de EU. VS heft meer op alles en dit selectief.

 • Jan Verstrepen

  De Chinezen die nu hun brol niet meer kwijtraken in Amerika gaan hier de rest van onze staal industrie om zeep helpen, net als textiel, Elektronica, metaal....en noem maar op hoeveel goede bedrijven zijn er al niet om zeep.

 • Jacob de Meerdere

  Wat is het verschil tussen de grootmachten van destijds en de EU, die zogenaamd de vrede zou garanderen? Niets: die EU doet precies hetzelfde als die grootmachten destijds. En ze zijn volop een oorlog aan het voorbereiden. Daarom moeten de bruggen overal sterker: om de tanks te laten rijden. Misselijke komedie!

 • Thomas Anderson

  Wie is er begonnen roland wij mischien ?

 • roland peeters

  Waar zijn ze nu de Trump bashers?Europa doet juist hetzelfde om zich te beschermen.