EU en Vietnam tekenen vrijhandelsverdrag

EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel)
REUTERS EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel)
De Europese Unie en Vietnam zetten zondag in Hanoi hun handtekening onder een vrijhandels- en investeringsverdrag. De 28 EU-lidstaten hebben vandaag groen licht gegeven voor het al 3,5 jaar geleden gesloten akkoord. Dat biedt volgens de EU ongeziene voordelen voor Europese en Vietnamese bedrijven, waarbij arbeidsrechten, duurzaamheid en milieubescherming hoog in het vaandel staan.

Vrijwel alle douanetarieven worden de komende tien jaar afgebouwd tot nul. Ook andere handelsbelemmeringen verdwijnen, waardoor de Vietnamese markt voor aanbestedingen en diensten opengaan voor Europese bedrijven.

De onderlinge handel is goed voor een kleine 50 miljard euro. De EU exporteert onder meer elektrische apparaten, high-techgoederen, voertuigen en chemicaliën naar Vietnam. Het Aziatische land importeert zaken als telefoons, schoenen, textiel, meubels, koffie en rijst uit de EU.

Het gaat om het meest ambitieuze handelsakkoord met een ontwikkelingsland

Cecilia Malmström

Vietnam, een land met ruim 95 miljoen consumenten, verplicht zich ertoe producten die Europese naamsbescherming genieten, zoals parmaham, roquefort en rioja, niet na te maken. Bepaalde soorten Vietnamese koffie en thee krijgen bescherming in Europa.

Het gaat volgens EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) om het meest ambitieuze handelsakkoord met een ontwikkelingsland. Het handelsverdrag kan in werking treden als het Europees Parlement ermee heeft ingestemd. Het investeringsbeschermingsverdrag moet ook worden goedgekeurd door de nationale parlementen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.