EU bereikt akkoord over begroting voor 2020

Europese vlaggen voor de Europese Commissie in Brussel.
EPA Europese vlaggen voor de Europese Commissie in Brussel.
In het geschil over de Europese begroting voor 2020 is gisterenavond een akkoord bereikt. Regeringsvertegenwoordigers uit de 28 lidstaten kwamen met de Europarlementsleden overeen om volgend jaar meer dan 153,6 miljard euro uit te keren. Daarnaast wordt er ook extra geld uitgetrokken voor onder andere de klimaatverandering, de strijd tegen de jeugdwerkloosheid en de digitalisering.

De financiële middelen ter ondersteuning van kandidaat-lidstaat Turkije worden met ongeveer 85 miljoen euro verlaagd ten opzichte van de oorspronkelijke plannen, verklaarde het Duitse Europarlementslid Monika Hohlmeier. Rekening houdend met de situatie op vlak van persvrijheid en de rechtsstaat in het land, zou er enkel geld gaan naar het maatschappelijk middenveld, het Erasmus-uitwisselingsprogramma en naar voorzieningen voor de Syrische vluchtelingen in Turkije.

Klassieke tegenstelling

Vrijdagavond liepen de onderhandelingen over de begroting tussen de lidstaten en de Europarlementsleden nog op niets uit. De tegenstelling was klassiek: het parlement probeerde traditiegetrouw meer geld uit de brand te slepen terwijl de lidstaten de uitgaven wilden intomen. Zo verdedigde het parlement een budget van 159,1 miljard euro, daar waar de regeringen het hielden op 153,1 miljard euro. 

De EU-lidstaten hadden ook 4 miljard euro gereserveerd voor onvoorziene uitgaven zoals de gevolgen van een harde brexit of de mogelijkheid dat Turkije extra Europese steun zou nodig zal hebben voor de opvang van vluchtelingen.

Dat 2020 ook het laatste jaar is van de huidige financiële meerjarenbegroting gaf de clash tussen parlementsleden en ministers dit jaar een extra dimensie. De begroting van 2020 wordt immers de referentie indien beide instellingen het volgend jaar niet eens zouden raken over de inkomsten en uitgaven van 2021 tot 2027.

Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) reageert tevreden op het bereikte begrotingsakkoord. Hij spreekt van een “bijna historische omslag in de manier waarop middelen gebruikt worden”. Het N-VA-parlementslid is vooral blij met de verhoging van de middelen voor investeringen, “gericht op research en innovatie”. Dat zei Van Overtveldt vanochtend in De Ochtend. Volgens Van Overtveldt belooft de discussie over de meerjarenbegroting geen sinecure te worden. Over dat meerjarenbudget zijn er heel uiteenlopende meningen en scenario’s, gaande van besparingen, tot hogere bijdragen van de lidstaten en meer Europese fiscaliteit. “Daarover zijn er scherp verdeelde meningen”, aldus Van Overtveldt.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Peeters

  Als je zelf aan de drukpers zit om de euro's bij te drukken gaan ze eerdaags veranderen in papier

 • jo vandenberghe

  De EU heeft beslist,we doen door zoals we bezig waren.De kleine man verder pluimen dus,en de rijken de cadeaus.

 • Gino Vandenheede

  En in België betalen we het meest belastingen en heeft men het grootste begrotingstekort ,ons land word nog een beetje bestuurd door specialisten ,ze denken juist aan zichzelf.

 • Danny Govaerts

  Waar halen die zo veel geld. Is dat al iets dat ze in beslag genomen hebben bij de deelnemende landen. Of is dat gewoon een gat dat ze ergens in hun boekhouding graven om in hun macht waanzin hun idee kracht bij te zetten. Zo veel geld klaar houden voor een land dat nog geen euro bij gedragen heeft is alleen al waanzin en dat allemaal met geld dat door de euro burger moet worden verdiend. Want zelf hebben ze alleen maar handjes om hun pen vast te houden.

 • Filiep Lapeire

  En van waar haalt Europa al die miljarden? Ja uit onze zakken!