EU akkoord met etiketten voor kolonistenproducten

Een uienveld op de Westelijke Jordaanoever.
AP Een uienveld op de Westelijke Jordaanoever.
De Europese Commissie heeft formeel besloten dat producten die in de door Israël bezette gebieden in Joodse kolonies zijn vervaardigd, herkenbaar moeten zijn. Op de etiketten moet nu vermeld staan dat ze afkomstig zijn uit land dat sinds 1967 door Israël is bezet. Een Israëlische minister noemde de regel gisteren al "verdoken antisemitisme".

Israël beschouwt de maatregel als discriminerend, maar volgens de EU is deze "technische maatregel" enkel bedoeld om de Europese consument goed voor te lichten en is het geen politieke stap. "De bezetten gebieden maken geen deel uit van de soevereine staat Israël, dus kunnen goederen niet verkocht worden als 'Made in Israel'", zegt een bron bij de Europese Commissie aan Reuters. Aan de richtlijnen werd drie jaar gewerkt.

Tot op heden wordt bij producten uit de bezette gebieden vermeld dat ze uit Israël komen. Het gaat voornamelijk om levensmiddelen die slechts een heel klein deel van de handel tussen de EU en Israël vertegenwoordigen, met een waarde van ongeveer 50 miljoen dollar per jaar. In totaal produceren de nederzettingen voor zo'n 200 à 300 miljoen dollar per jaar. Dat is slechts een fractie van de jaarlijkse Israëlische export naar de EU, ter waarde van 30 miljard dollar. 

Groot-Brittannië en Denemarken hadden al dergelijke labels. Ook België voerde het al eerder in, na een rondzendbrief in 2014. Toen kwam er protest van onder anderen de Israëlische ambassadeur in ons land. 

De Israëlische ambassadeur in de Europese Unie, David Walzer, waarschuwde al dat de beslissing vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen zou kunnen bemoeilijken, en dat de EU niet langer een onderhandelaar zou kunnen zijn. "We hebben al duidelijk gemaakt dat we bijdragen van de EU aan het vredesproces verwelkomen", zei Walzer voor de beslissing officieel werd. "Maar dit kan ons dwingen dat te herzien."