Ethias schrapt 120 banen

Verzekeraar Ethias gaat 120 jobs schrappen tegen eind 2017. De maatregel, waarbij het aantal naakte ontslagen beperkt zou blijven, maakt deel uit van een omvangrijker ondernemingsplan om het economisch kapitaal van de verzekeraar te versterken. Dat meldt Ethias. De verzekeraar vraagt zijn personeel ook in te leveren.

Ethias stelt momenteel 1.724 voltijdse equivalenten tewerk. De bedoeling is dat aantal tegen eind 2017 te verminderen tot 1.600, zo deelt de verzekeraar mee. Het banenverlies zou vooral opgevangen worden door vertrekkers niet te vervangen, tijdelijke contracten niet te verlengen, slechts beperkt aan te werven en door vervroegd pensioen aan te bieden op vrijwillige basis. Het aantal naakte ontslagen zou beperkt blijven.

"Hoeveel naakte ontslagen er zullen vallen, kunnen we nu nog niet zeggen. Dat hangt af van het succes van de andere maatregelen", zegt Ethias-woordvoerster Lieve Ketelslegers. Het is ook nog niet duidelijk waar de banen zullen verdwijnen (Hasselt, Luik en/of Brussel). "Daarover zal de komende weken meer duidelijkheid komen." In Luik gaat Ethias twee gebouwen overhouden, in plaats van de huidige drie.

Minder loon

Daarnaast zal Ethias met de vakbonden onderhandelen over andere maatregelen om te besparen op de personeelskosten. Daarbij zal het ook over de verloning gaan, zo staat in een persbericht van de verzekeraar.

In het kader van het ondernemingsplan plant Ethias ook de uitgifte van een achtergestelde obligatielening op tien jaar, waarmee het 150 miljoen euro hoopt op te halen. Het economisch kapitaal werd ook al versterkt door het wegwerken van de helft van de First-rekeningen eerder dit jaar.

Het ondernemingsplan was nodig om te kunnen beantwoorden aan de toekomstige regels voor verzekeraars (Solvency II). Het werd vrijdag ook overgemaakt aan de Nationale Bank, dat het plan moet goedkeuren. "We hopen op een snelle reactie van de Nationale Bank", aldus Ketelslegers, die eraan toevoegt dat er de voorbije weken al meermaals onderling contact was.

"Sociaal overleg afgebroken"

De socialistische bediendebond BBTK is niet te spreken over de houding van de directie van Ethias. "De ondernemingsraad was nog niet beëindigd, en nog voor het personeel op de hoogte was van de herstructureringsplannen stond het al gedetailleerd in de krant", deelt de bediendebond mee in een persmededeling.

Met deze aankondiging heeft de directie "het sociaal overleg gebroken", nochtans heeft Ethias net een traditie van dergelijk overleg, betreurt de vakbond.

Naast de geschrapte jobs, "die totaal onaanvaardbaar zijn", maakt de vakbond zich ook zorgen om andere punten in het plan. "We denken daarbij aan de besparing van 16 procent op de IT die zeker gevolgen zal hebben op NRB (de IT-dienst van Ethias, red.), een andere belangrijke onderneming in de regio", aldus de vakbond.

Acties worden niet uitgesloten "als er geen grote veranderingen worden aangebracht aan het plan".

De christelijke bediendenbond LBC/NVK wil het besparingsplan van de directie van Ethias eerst bestuderen. "We kunnen echt nog geen uitspraken doen vooraleer we de details van het voorstel gezien hebben", aldus Nathalie Winters van de christelijke bediendebond LBC/NVK.

"We hebben nog niet de tijd gehad om in detail het voorstel van Ethias te onderzoeken", zegt Nathalie Winters van LBC-NVK. "We zullen vanaf maandag met onze militanten de details doornemen en pas dan een standpunt innemen. Het zou onverstandig zijn om eerder al standpunten in te nemen."