Erdogan vraagt Turken om hun dollars en euro's in lira's om te ruilen

AFP
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn landgenoten vandaag in een toespraak opnieuw gevraagd om hun dollars en euro's om te ruilen om zo de Turkse lira te ondersteunen. De Turkse munt verliest deze week in sneltempo aan waarde.

"Als u dollars, euro's of goud bezit onder uw kussen, ga dan naar de bank en wissel ze om in lira's. Het is een nationale strijd", aldus Erdogan in een speech die werd uitgezonden op de televisie. Erdogan verzekerde de Turken dat ze de "economische oorlog" niet zouden verliezen.

De Turkse lira is vandaag naar een nieuw dieptepunt gezakt. De munt verloor op een bepaald moment meer dan dertien procent tegenover de dollar. Ook tijdens de speech van Erdogan verloor de lira aan waarde.

Sinds begin dit jaar verloor de Turkse munt al bijna veertig procent. De munt staat mede onder druk als gevolg van zorgen over een groeiende inflatie en het oplopende conflict tussen Turkije en de Verenigde Staten. Ook zijn er zorgen over de invloed die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft op het beleid van de Turkse centrale bank.
140 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Het had anders gekund. Had de Turkse regering gedialogeerd met de Koerden en ze aanvaard hebben, dan hadden ze bondgenoten gehad tegen IS. Zovele aanslagen minder. Had de vrije pers mogen blijven werken, waren al die ambtenaren niet geschort of gearresteerd, was er geen geënsceneerde coup geweest ... Seffens komen de Turken nog mee met de anderen in de bootjes.

 • hasso Naciye

  Komt in orde Erdogan .

 • Jan Van Rompaey

  Turkije gaat ten onder.

 • Karel Van Beeck

  Dat zullen de Belgische Turken zeker doen!

 • Ben Sen

  Waarom zijn de Belgen blij met deze situatie? Denken jullie echt dat Trump EU zal sparen? Ik hoop dat Turkije meer en meer richting Azië moet kijken