Erasmushuis in Anderlecht niet goed bewaakt door personeelstekort

Het Erasmushuis in Anderlecht, waar onder meer het origineel van het wereldbekende 'De Lof der Zotheid' van de Desiderius Erasmus van Rotterdam ligt bewaard, kampt met personeelstekort. Bezoekers van het museum en het aangrenzende begijnhof van Anderlecht werden onlangs zelfs de toegang ontzegd. Spirit Anderlecht eist dat het gemeentebestuur zo snel mogelijk naar een oplossing zoekt.

"Gedemotiveerd"
Volgens Spirit is het huidige personeel "totaal gedemotiveerd en niet langer in staat om het Erasmushuis en het begijnhof draaiende te houden". Een en ander zou het gevolg zijn van het recente vertrek van enkele personeelsleden.

Onvoldoende bewaking
Voor Spirit is de huidige situatie onhoudbaar, vooral omdat er volgende maand in het Erasmushuis een nieuwe tentoonstelling ("De anatomie van de ijdelheden") opent. "Bovendien kan er niet voorzien worden in de bewaking van de waardevolle kunstwerken die zich in het huis bevinden", zegt Waut Es van Spirit Anderlecht.

Schat aan schilderijen
In het huis bevinden zich naast 15de- en 16de eeuwse schilderijen van onder andere Albrecht Dürer, Hans Holbein, Quinten Metsys en Jeroen Bosch ook hedendaagse kunstwerken van bijvoorbeeld Jan Fabre. Spirit Anderlecht gaat nu aandringen bij de bevoegde Schepen Fabienne Miroir om zo snel mogelijk meer personeel ter beschikking te stellen. (belga/sd)

UNKNOWN