Engie profiteert van superkorting

Windmolens in de buurt van Brugge. Foto ter illustratie.
Photo News Windmolens in de buurt van Brugge. Foto ter illustratie.
De energieleverancier Engie Electrabel investeert 50 miljoen euro in de uitbreiding van de spaarbekkencentrale Coo. Die investering verdient zich vanzelf terug dankzij een nieuwe korting op de nettarieven. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Engie krijgt vijf jaar korting op het nettarief, de bijdrage die het betaalt voor het gebruik van het hoogspanningsnet. De korting compenseert het volledige investeringsbedrag voor Coo. Ze komt er door een aanpassing die de federale energieregulator CREG vorig jaar doorvoerde nadat de regering Michel daarvoor in de vernieuwde elektriciteitswet de deur had opengezet.

Behoefte aan meer opslagcapaciteit

Door de omslag naar meer wind- en zonne-energie is behoefte aan meer opslagcapaciteit, maar veel van die investeringen zijn niet rendabel. Met een stevige korting op de nettarieven wilde de CREG investeerders in grote batterijparken en pompcentrales zoals Coo een duwtje in de rug geven. Wie nieuwe opslagcapaciteit bouwt, hoeft daarvoor de eerste tien jaar geen nettarieven meer te betalen. Uitbaters die bestaande opslagcapaciteit met minstens 7,5 procent uitbreiden, krijgen vijf jaar een vrijstelling van 80 procent op hun nettarief.

Engie Electrabel is de eerste die op grote schaal gebruikmaakt van de investeringsstimulans.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joannes Roderigas

  wat de politiek niet allemaal doet omdat die multinationals geen belasting hoeven te betalen. dat doet het volk wel.

 • sonja dewilde

  Zij hebben dus geen kosten en de zonnepaneelmensen blijven procumententaks betalen. Zouden ons politiekers eerst niet een cursus boekhouden volgen

 • Daniel Corstjens

  En dit allemaal betaald door de burgers van dit land!

 • Jeroen Van Dijck

  En wie zal die vrijstelling op nettarieven van onze grootste energieproducent betalen? Inderdaad, wij, de gewone verbruiker, die nu reeds veel te veel aan netkosten moet ophoesten!

 • Bart Crac

  Geld dat voor particulieren? Ik zet een batterij voor 80 %opslag en wat krijg ik ... Idd een digitale meter zodat ik meer kan betalen....pffff