Engie bevestigt dat het "verschillende opties" onderzoekt voor Belgische activiteiten

Engie is het moederbedrijf van Engie Electrabel.
photo_news Engie is het moederbedrijf van Engie Electrabel.
Engie heeft in een persbericht bevestigd dat "het verschillende opties onderzoekt" voor zijn Belgische activiteiten. De krant De Tijd berichtte eerder dat de Franse energiereus het risico bij zijn Belgische dochter wil afbouwen door de perimeter van Electrabel fors te verminderen. Ook wil men de nucleaire risico's beperken door een strikt financieel kader af te spreken. Engie bevestigt enkel "dat er gesprekken lopen met de Belgische overheid".

In het communiqué van Engie luidt het dat er voor de hele groep gewerkt wordt aan een omvangrijke transformatie. België is een historisch belangrijke geografische entiteit voor de groep en Engie wil zijn bijdrage leveren aan de energietransitie in ons land, luidt het. "In dat kader analyseren we een aantal opties voor de activiteiten in België met de bedoeling de territoriale verankering te versterken". 

Engie bevestigt dat het hierover gesprekken voert met de Belgische autoriteiten, "die zich toespitsen op de heroriëntatie van Electrabel op een perimeter waarvan België het zwaartepunt is". Het lijkt er dus op dat de internationale activiteiten van Electrabel zullen worden overgedragen naar de Fransen, zoals De Tijd schrijft. De gesprekken zijn nog altijd aan de gang.

De bedoeling is ook dat Electrabel nog meer bijdraagt aan de energietransitie zoals gewild door de overheid, zegt Engie nog. Daarnaast zal het bedrijf in staat blijven om zijn verplichtingen inzake de nucleaire ontmanteling volledig na te komen, klinkt het. Volgens De Tijd zijn er vandaag voor ruim 10 miljard euro provisies aangelegd voor de nucleaire ontmanteling, maar dreigt de kostprijs een pak hoger uit te vallen. Engie zou volgens de krant garanties willen dat zijn engagement beperkt blijft tot het huidige bedrag.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lucien michiels

  En nu gaan we er voor betalen en zij zijn met ons geld weg.

 • Jurgen Mouton

  Dumpen in een nieuwe NV, over een jaar of 5 failliet laten gaan, en wij draaien op voor de ontmanteling...

 • Paul Verbeeck

  Het vet is van de pot , nu terug proberen te verkopen aan de Belgische staat : dan kan de belastingbetaler opdraaien voor de komende kosten .

 • Luc Deville

  Kort gezegd de winst en de goede brokken voor Engine en de kosten voor de afbraak (die er ooit moet komen, zelfs als men ze nog 25 jaar gebruikt) kerncentrales voor Electrabel en de staat. Meer nog men kan Electrabel rustig falliet laten gaan en alle kosten maar de staat doorschuiven.

 • Rik Tytgat

  Misschien kan men nu eindelijk het gouden aandeel van Verhofstadt uit de kast halen?