Elvis Presley checkt in op luchthaven Schiphol

Elvis Presley leeft! Of een Nederlandse beveiligingsspecialist is er alleszins in geslaagd om de moderne self-incheckapparatuur op de Amsterdamse luchthaven van Schiphol daarvan te overtuigen. Jeroen van Beek knutselde zelf een chip voor het elektronisch paspoort in mekaar op naam van de (wel degelijk al een tijdje) dode Amerikaanse rockster, inclusief pasfoto van Elvis. Hij kon probleemloos inchecken aan de nieuwe terminals voor zelfbediening van de luchthaven.

Officieel onderzoek naar veiligheid
De Nederlandse oppositie wil dat minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst een officieel onderzoek start over de veiligheid, klonk het vandaag in de Nederlandse media. Van Beek had voor zijn 'Elvis-grap', waarvan ook beelden op het internet staan, een lege Smartcard gebruikt, die onder andere ook gebruikt wordt in krediet- en bankkaarten.

Gaat u door, meneer Presley
Op de video is te zien hoe het elektronische inchecksysteem in Schiphol de persoonlijke gegevens van de Amerikaanse rocker op de elektronische identiteitskaart aangeeft en zonder bezwaar aanvaardt. Dat de persoon die het paspoort gebruikt niet de man op de foto is, stoorde de controlecomputer niet. Ook het feit dat het paspoort in een fictieve staat was opgesteld, gaf geen probleem. Beveiligingsspecialist Van Beek heeft ondertussen een lijst met tips opgesteld voor de regering, zodat ze ervoor kunnen zorgen dat de elektronische inchecksystemen ook paspoorten uit fictieve staten kunnen herkennen. (belga/lb)

UNKNOWN