Elke week verdwijnen twee bakkers

Illustratiebeeld.
Wannes Nimmegeers Illustratiebeeld.
Op 10 jaar tijd is het aantal bakkers en banketbakkers in ons land met 14,5 procent gedaald. In 2018 waren er in België meer dan 1.000 bakkerijen minder dan in 2009. Dit zijn bijna twee bakkers per week die verdwijnen, aldus het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) op basis van de cijfers van statistiekbureau Statbel.

In 2018 waren er nog 6.038 bakkerijen of banketbakkerijen in België. Dat zijn er 1.022 minder dan in 2009. Er zijn wel regionale verschillen. In Vlaanderen en Wallonië zijn de cijfers sterk gedaald, met ongeveer 15 procent, terwijl in Brussel de daling (5 procent) minder uitgesproken is. "Toch is er één constante in de drie regio's: het aantal warme bakkers (-16 procent) daalt duidelijk sneller dan dat van koude bakkers (-12 procent). Dit kan onder andere verklaard worden door het zware werk", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Bakkers moeten zich zo veel mogelijk onderscheiden om te overleven. "Zo kunnen ze unieke broden en andere producten aanbieden, of kunnen ze inspelen op trends zoals glutenvrij en eiwitrijk brood." Mattheeuws is ervan overtuigd dat ook bakkers hun klanten een beleving kunnen aanbieden door bijvoorbeeld proeverijen te organiseren.

Het NSZ wijst verder op de rol van de overheid: de aanhoudend administratieve lasten, de gebrekkige mobiliteit en de toegankelijkheid en het probleem om jongeren te laten kiezen voor het beroep. "Bakkerijen zijn een typisch voorbeeld van handel in de binnenstad. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ze vlot bereikbaar zijn.”

LEES OOK.‘Geen brood meer voor morgenvroeg’: Onze Antwerpse columnist Luk Van der Kelen over het faillissement van zijn vaste bakkerij

LEES OOK.  Meest onfortuinlijke bakker van Vlaanderen? Kris heeft twee filialen en voor beide deuren wordt gewerkt: “Hopelijk halen we het einde van de werken”
64 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • victor vandesande

  Als je enigszins de tijd hebt : zelfbakken . Leuk , en lekker en een pakgoedkoper. Geeft enorm voldoening als je een versgebakken brood uit de oven haalt en die geur in huis is fantastisch.

 • Gino Denil

  Broodverbeteraar is een term die een beetje van alles dekt behalve de basisgrondstoffen voor een brood. Vaak is dat om het brood meer water te laten vast houden. Daarom kan je er zoveel van eten. De smaak kunstmatig te verbeteren. Soms om botersmaak kunstmatig te simuleren. De baktijd te verkorten. Brood langer te kunnen bewaren. Sommige zijn ook van dierlijke oorsprong zonder vermelding waardoor vegetariërs eigenlijk de warme bakker moeten mijden.

 • Tim Peeters

  Ik heb een veel betere oplossing ! Zelf je brood bakken!enecht respect voor de metier van de echte bakker.in de supermarkten is er superveel brol en dan mag een brood van de bakker meer dan het dubbele kosten.ik geloof dat artisanaal wel terug zijn succes begint te kennen.zeer veel mensen worden die industriële bocht beu.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Vele bakkers maken hun brood niet meer zelf. Daar is niet genoeg aan te verdiend. Ze maken hun patisserie nog zelf en verkopen die dan aan woekerprijzen. Ik koop soms éclairs in de Delhaize of de Carrefour. Volgens mij zijn die even goed als die van de bakker, ze kosten wel merkelijk minder.

 • an van den put

  ik eet geen brood meer,het brood van nu is da brood van vroeger niemeer,ik weet nie wa er allemaal in zit.en de meeste bakkers laten hun brood enz in het fabriek maken.sinds ik ziek ben geworden eet ik geen bewerkt voedsel meer,zo weet ik wat ik eet,ik eet ook enkel producten van de omstreken,en dan nog is het opletten wat je koopt.zoals echte roomboter,wa blijkbaar nie altijd echte roomboter is.tis nie simpel om echt zuivere producten te vinden.mensen worden bedrogen met wat ze kopen en eten.