Elf landen akkoord over Trans-Pacifische vrijhandel, zonder de VS

Trudeau is een van de vele prominente gasten op het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos, Zwitserland.
AP Trudeau is een van de vele prominente gasten op het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos, Zwitserland.
Een groep van elf Aziatisch-Pacifische landen heeft een nieuw handelsakkoord bereikt in Tokio, nadat de Verenigde Staten uit het project waren gestapt. Dat maakte de Canadese premier Justin Trudeau bekend.

"Het akkoord dat vandaag in Tokio is bereikt, is het juiste akkoord", zei Trudeau op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Het nieuwe Trans-Pacifische Partnerschap zal groei, welvaart en goedbetaalde banen creëren op de lange termijn, zei hij.

De Amerikaanse president Donald Trump trok de VS vorig jaar terug uit het Trans-Pacific Partnership (TPP). Een maatregel in lijn met zijn protectionistisch handelsbeleid dat hij tijdens zijn campagne naar voor had geschoven.
Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore en Vietnam zijn het nu dus eens over een nieuwe versie van dat partnerschap. In maart ondertekenen de landen dat akkoord.

De onderhandelingen waren opgestart in 2009. Voormalig Amerikaans president Barack Obama sprak van een nieuw soort handelsakkoord, ontworpen om de arbeidsnormen te verbeteren, markten te openen voor Amerikaanse producten en de Chinese handelsdominantie in de regio tegen te gaan.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Stefanie van Dijk

  Zullen we de VS maar eens van z'n voetstuk halen? De wereld is niet enkel de VS al lijken ze dat te denken, dit handelsakkoord gaat prima werken zonder VS

 • Pete Schoonhuys

  Daar sta je dan met je importheffingen op wasmachines en zonnepanelen. Het zal niet het laatste handelsakkoord zijn waar de VS in wordt genegeeerd.

 • Karel Martel

  Waardeloos zonder de VS.

 • Henri Troyat

  Trudeau is de Merkel van Noord-Amerika.

 • frans Venloo

  En daarna zongen ze allemaal tegelijk -- Wie zal dat betalen wie heeft zoveel geld pin pin ......