Electrabel komt als beste uit de bus bij sp.a-groepsaankoop

Electrabel bleek de scherpste prijs te hanteren.
BELGA Electrabel bleek de scherpste prijs te hanteren.
De ironie van het lot, allicht: energiereus Electrabel haalt de groepsaankoop van 'Samen Sterker' binnen, een socialistische coöperatieve. En laat nu net het 'te dure' Electrabel een doorn in het oog van minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) geweest zijn.

Via groepsaankopen willen coöperatieven sterker staan op de markt, zodat ze scherpere prijzen kunnen bedingen voor hun leden. Dat is ook het uitgangspunt van 'Samen Sterker', opgericht door onder meer de sp.a en een aantal socialistische verenigingen zoals Bond Moyson en het ABVV.

Electrabel 16,5 procent onder marktprijs
'Samen Sterker' probeert bijvoorbeeld de laagste marktprijs te bedingen op de energiemarkt. Zo organiseert de coöperatieve twee keer per jaar een groepsaankoop voor gas en elektriciteit. Eind vorig jaar had Eneco de scherpste prijzen, maar dit jaar won Electrabel het pleit, meldt De Standaard. De energiereus bood een korting van 16,5 procent op de marktprijzen aan 'Samen Sterker', en bleek daarmee de goedkoopste te zijn.

De aankoop staat in schril contrast met de opmerkingen die socialistisch energieminister Johan Vande Lanotte eind vorig jaar tegenover Electrabel formuleerde. Zo speelde hij in september met het idee om Electrabel te verplichten trouwe klanten een lager tarief te bieden als het bedrijf dat niet uit eigen beweging deed. "Vande Lanotte voert campagne tegen ons", heette het toen nog bij Electrabel.