Eindelijk onthuld: dit is de man die Bitcoin uitvond

REUTERS
Eindelijk weten we het: de Australische tech-ondernemer Craig Wright heeft vanmorgen in een interview bevestigd dat hij de uitvinder is van de virtuele munt Bitcoin. Zijn bekentenis aan de BBC, The Economist en GQ maakt een einde aan jarenlange speculatie. Wright zit dus achter de naam Satoshi Nakamoto, de schuilnaam die jarenlang werd gebruikt voor de Bitcoin-uitvinder.

Bitcoin, een virtuele munt, is de laatste jaren aan een steile opgang bezig onder internetgebruikers. Steeds meer websites en diensten aanvaarden de munt als officieel betaalmiddel. Maar het was tot nu toe een groot geheim wie de echte bedenker van het systeem was. Wright heeft de BBC nu bewijzen geleverd dat hij wel degelijk achter de uitvinding zit. Zijn bewering is bovendien gestaafd door prominente leden uit de Bitcoin-gemeenschap en het ontwikkelteam, aldus de Britse openbare omroep.

Wright tekende tijdens een ontmoeting met de BBC berichten met cryptografische sleutels die helemaal aan het begin van Bitcoin werden gecreëerd. Volgens Wright gaat het om "blokken die gebruikt zijn om 10 bitcoins te verzenden tijdens de eerste transactie ooit".

Meteen komt er een einde aan de speculatie over wie Satoshi Nakamoto nu echt is. Verschillende media wereldwijd voeren al jarenlang onderzoek naar de persoon. Zo kwam ook de Japans-Amerikaanse Dorian Satoshi Nakamoto, een computeringenieur uit Californië in beeld, maar hij ontkende ook maar iets met Bitcoin te maken te hebben.

Maart 2014: Satoshi Nakamoto wordt belaagd door de pers omdat hij de Bitcoin-uitvinder zou zijn.
REUTERS Maart 2014: Satoshi Nakamoto wordt belaagd door de pers omdat hij de Bitcoin-uitvinder zou zijn.