Eerste winstdaling in tijden bij Amazon

Het logo van Amazon.
REUTERS Het logo van Amazon.
Webwinkelgigant Amazon heeft voor het eerst in twee jaar tijd een lagere kwartaalwinst in de boeken gezet. Ook kwam het Amerikaanse concern volgens analisten met tegenvallende vooruitzichten voor de feestdagenperiode. Daarom ging het aandeel Amazon vandaag hard omlaag in de zogeheten nabeurshandel in New York. Zo gingen tientallen miljarden aan beurswaarde in rook op.

De winst zakte in het derde kwartaal tot 2,1 miljard dollar, van 2,9 miljard dollar een jaar eerder. Amazon maakte onder meer extra kosten om pakketjes sneller bij mensen thuis te kunnen afleveren. Ook investeerde Amazon in zijn clouddiensten. De verkopen gingen wel met bijna een kwart omhoog, tot 70 miljard dollar.

Topman Jeff Bezos benadrukt in een verklaring dat klanten de snellere Prime-bezorging van Amazon fantastisch vinden. Er zijn volgens hem al miljarden pakketjes op die manier bezorgd. “Het is een grote investering, en het is de juiste keuze voor de lange termijn voor klanten”, aldus de topman die tevens de rijkste man ter wereld is.

Lucratieve decemberperiode

Voor het lopende kwartaal, met daarin de doorgaans zeer lucratieve decemberperiode, rekent het concern op 80 tot 86,5 miljard dollar aan omzet. Analisten gingen in hun raming in doorsnee uit van meer dan 87 miljard dollar. Amazon kampt de laatste tijd met felle concurrentie van onder meer Walmart.

De teleurstellende prognose versterkt tevens de zorgen bij kenners dat de aanhoudende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China schadelijk is voor de Amerikaanse winkelbranche.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Van der Vloedt

    @ demeulemeester Stefaan, Steeds meer Amerikanen worden (in het geheim) geleerd hoe ze iedere keer kunnen cashen achter de rug van grote conglomeraten/molochs der internet. Vraag mij toch af wie dan eigenlijk de "rekening" betaalt of is een downgrade/winstdaling het ideale middel om (op voorhand) grote sommen geld "scheef" te slaan van de onwetende/blinde volgers van deze internet farao's/keizers.

  • Demeulemeester Stefaan

    Bah ja, die hele grote moeten echt altijd imens veel verdienen. Ze zouden beter eens goed op hun bek gaan. Wat is men nu met al die miljarden winst die nooit kunnen opgedaan worden aan normale zaken. Als kleine zelfstandige moet ik 13 dagen op 14 hard knokken, maar ik ben blij dat ik niks tekort kom. Toch ben ik wellicht nog gelukkiger met m'n ford S-Max dan sommigen met hun garage vol exclusieve wagens. Jammer dat het steeds meer moet zijn, ten koste van de echte waarden in het leven!