Eerste renteverhoging in Rusland sinds 2014

REUTERS
De Russische centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief onverwacht verhoogd. De rente ging met 0,25 procentpunt omhoog naar 7,5 procent. Economen hadden in doorsnee verwacht dat de rente gelijk zou blijven. De renteverhoging is de eerste sinds 2014.

In de nabije toekomst zouden meer renteverhogingen kunnen volgen. De Russische centrale bank bekijkt namelijk "de noodzaak van verdere verhogingen". Met de renteverhogingen volgt de centrale bank het voorbeeld van andere groeilanden.

De verhoging komt er nu de Russische roebel onder druk staat. Sinds het laatste rentebesluit van de centrale bank eind juli verloor de munt 8 procent van zijn waarde. Ook gaat de inflatie omhoog en er is ook de vrees voor sancties van de VS.

De verhoging is zeer onverwacht: slechts 2 van de 42 economen die Bloomberg polste, verwachtten een renteklim. Na de bekendmaking boog de koers van roebel om richting winst.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Georges Vande Velde

    Allen met onze spaarcenten naar Rusland of liever nog dat er een paar Russische banken naar hier komen!!

  • chris moerman

    goed zo, ik koop nog meer roebels.