Eerste asperges van het jaar geveild ten voordele van 'To Walk Again'

kos

Bij fruit- en groenteveiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver is vandaag de eerste aspergeoogst van het jaar aan de man gebracht. Groothandel Claessens kocht de eerste twee kisten, horecagroothandel Metro de andere twee. Die brachten in totaal 3.200 euro op. BelOrta deed daar zelf nog eens 1.600 euro bovenop om een totaalbedrag van 4.800 euro aan de door triatleet Marc Herremans opgerichte stichting "To Walk Again" te kunnen schenken.
    
De eerste witte asperges van het jaar zijn kasasperges en de timing van de oogst staat dus los van de zachte winter die we tot nu toe hadden. "Telers van kasaspergers maken het in de serre al rond Nieuwjaar wat warmer om de planten 'wakker' te maken", legt Raf Heylen van BelOrta uit. "Zo kunnen we elk jaar al rond deze tijd met de aspergeverkoop beginnen."
        
De grote bulk van de aspergeproductie komt nog steeds uit volle grond en daarvoor is het nog tot april wachten. "Maar kasasperges zijn de laatste jaren wel meer in trek bij telers. Vooral telers die wat aan het uitbollen zijn kiezen ervoor, omdat er minder gesofisticeerde serres voor nodig zijn", zegt Heylen. "Voor de algemene aspergeverkoop zijn kasasperges trouwens een groot voordeel: de vollegrondproductie levert enorme hoeveelheden in een korte periode op en dankzij de kasasperges kunnen we de consument daar al vooraf warm voor maken, zodat de vraag binnenkort groot genoeg is. En de smaak en kleur zijn helemaal hetzelfde hoor."