Eén op drie Europeanen heeft geen spaarcenten

REUTERS
De Belg heeft gemiddeld 20.000 euro op zijn spaarboekje en financieminister Vanackere pleit ervoor dat geld in bedrijven te investeren. Maar eenderde van de Europeanen heeft helemaal geen spaargeld. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van ING Bank.

De studie werd uitgevoerd onder 14.000 volwassenen in Oostenrijk, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Polen, Roemenië, Slovakije, Spanke, Turkije, Groot-Brittannië en België.

Het land met het minste spaarders bleek Roemenië, waar bijna de helft van de ondervraagden (48%) verklaarde geen spaargeld te hebben. Luxemburg heeft het meeste spaarders (89%).

Italianen en Spanjaarden steeds minder
De evolutie van persoonlijke spaargelden in het voorbije jaar vertoont een daling onder 52 procent van de Italianen en 47 procent van de Spanjaarden. In Turkije en Groot-Brittannië kon de helft van de ondervraagden het voorbije jaar meer geld opzij zetten dan voordien.

Gelukkig?
Gevraagd of ze gelukkig waren met de staat van hun spaarboek, bleken de Nederlanders (47%) en de Duitsers (46%) het gelukkigst. Tsjechen, Italianen en Spanjaarden waren het minst gelukkig.

Meer dan tweederde van de ondervraagden stelden dat ze het voorbije jaar minder konden uitgeven aan hobby's, kleren en lichaamsverzorging dan voordien. Onderwijs en gezondheid bleken het minst aangetast.

Drie maanden van spaargeld leven
Er zijn evenwel nog altijd meer Europeanen die stellen dat ze drie maanden van hun spaargeld zouden kunnen leven (49%) dan zij die verklaren dat ze dat niet zouden kunnen (47%).