Een op de zeven banen in gevaar door automatisering

In januari ging in Eindhoven de eerste Europese productielocatie voor beton uit de 3D-printer open. Bouwen gaat veel sneller, nog dit jaar wordt een geheel huis 'geprint'.
ANP In januari ging in Eindhoven de eerste Europese productielocatie voor beton uit de 3D-printer open. Bouwen gaat veel sneller, nog dit jaar wordt een geheel huis 'geprint'.
Tot 14 procent van de banen in de 36 lidstaten van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) kan in de komende vijftien tot twintig jaar verloren gaan door automatisering. Dat heeft de OESO vandaag bekendgemaakt.

Nog eens 32 procent van de jobs dreigt radicaal te veranderen door de automatisering van individuele taken, klinkt het. Duitsland blijkt kwetsbaarder dan gemiddeld, met 18,4 procent van de banen die wellicht geautomatiseerd zullen worden en 35,8 procent die wellicht significante wijzigingen zullen ondergaan.
De bestellingen van industriële robots zijn in tien jaar tijd verdrievoudigd. 

LEES OOK:  Uit deze 3D-betonprinter rollen huizen en bruggen: initiatiefnemers verwachten opschudding in bouwsector

LEES OOK:  Robots stelen onze jobs, maar ze creëren er ook
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Gelukkig maar. Want waar gaan ze anders werkvolk vinden voor die 300.000 nieuwe banen van de volgende rechtse regering. Die 240.000 nieuwe van de huidige moeten nog ingevuld worden.

 • willy van der Wijk

  zou dat geen oplossing zijn voor de pensioenen , idee van een pensioenbijdrage van elke robot die tewerkgesteld is tis te zeggen in de plaats van een werknemer , zo kan men het pensioen fonds spijzen

 • Jan Verstrepen

  Michel gaat die automaten 1000 euro per jaar bijgeven.

 • Benny Raes

  Als een werkgever investeert in nieuwe machines, is dat om meer te produceren en zoveel mogelijk te besparen in personeel. De grootste slachtoffers zijn zij die minder hoog opgeleid zijn. Ik zeg niet dat dat domme mensen zijn in tegendeel, daar zitten meestal de hardste werkers. Er moeten nog altijd praktisch opgeleiden zijn. Maar zij zullen de eerste slachtoffers zijn.

 • raf janssens

  Daarnaast creëert de digitalisatie en automatisatie van de industrie honderdduizenden jobs en worden vooral de eentonige, fysiek belastende, arbeidsintensieve en gevaarlijke jobs geautomatiseerd. Dat zou bij zulke artikels ook steeds mogen vermeld worden.