Een op de vier bedrijven in nood door coronavirus

Shutterstock
Een bedrijf op de vier kan de schok niet aan als er twee maanden geen inkomsten binnenvloeien. Ze beschikken over ­onvoldoende eigen middelen als buffer om die crisisperiode door te komen. Dat blijkt uit onderzoek dat bedrijfsdata-expert Graydon de voorbije week begon om de impact van het coronavirus op de Belgische economie in kaart te brengen, schrijft De Tijd vandaag.

Omdat bij het beoordelen van bedrijven nooit eerder rekening moest worden gehouden met een economie die zo goed als stilvalt, gaat het om een compleet nieuwe studie.

De sectoren die zich het meest in de gevarenzone bevinden, zijn de horeca en het hotelwezen, de groot- en detailhandel, reisbureaus, uitzendkantoren, verhuur- en leasebedrijven, transporteurs, garagehouders en autohandelaars.

De crisis dreigt niet alleen bijzonder breed in het Belgische bedrijfsleven te hakken, maar ook bijzonder diep. Terwijl een op de vier bedrijven bij twee maanden omzetverlies in acute nood terechtkomt, wordt nog eens 30 procent van alle ondernemingen zeer labiel.

Omgekeerd slinkt de groep van kern­gezonde ondernemingen zienderogen naarmate de omzet wegvalt. Voor de corona­crisis telde Graydon er een kleine 110.000 in België. Na twee maanden zonder inkomsten halveert dat cijfer. Na drie maanden schieten er nog 42.000 over, ongeveer een op de tien Belgische bedrijven. De studie beschrijft de situatie voor de noodmaatregelen zijn genomen. Graydon zegt de resultaten uitsluitend te willen gebruiken om steunmaatregelen beter te kunnen richten op waar de nood en het effect het hoogst zijn.
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Gobin

  veel bedrijven gaan zonder staatssteun over de kop ..ze liggen aan het infuus van subsidies en leven op de kap van de belastingbetaler ..klagen moeten zij niet doen als het niet gaat ga voor een baas gaan werken die er wel in slaagt succesvol te zijn met zijn product .

 • louis van hoeylandt

  rene ..de een kan niet zonder de ander , en het is niet omdat de baas achter een bureau zit dat hij niets doet ..;hij moet bvb zien dat hij klanten brengt onderhandelen contracten zien te maken en niet vergeten het papier werk enz enz ,om maar niet te vergeten de kopzorgen die dat soms meebrengt het is niet allemaal zonneschijn en rozen geur ,maar nogmaals de een kan niet zonder de ander

 • raymond van der craen

  Ben is een realist of doemdenker als ik stel dat onze economie en sociale bescherming in elkaar zal stuiken als deze toestand nog lang zal aanhouden?

 • Philippe Corthout

  René Verhoeven, zonder die "bazen" en HUN bedrijf zou er weinig gewerkt moeten worden. Je vergeet dat dat werk en de klanten niet zomaar uit de lucht komen vallen. Wie betaalt die belasting, loon en bedrijfsvoorheffing? Voor elke euro dat jij verdient, mag de baas er 3 neertellen... zonder werknemers ben je idd niets, maar zonder het bedrijf ben je geen werknemer. Het is geen of-verhaal maar een en-en-verhaal.

 • Christian Alex

  Mr Verhoeven: je kan de redenering ook omkeren: de bedrijven betalen de lonen, belastingen en sociale bijdragen van de werknemers. Hoe je het ook bekijkt, het is duidelijk dat wanneer bedrijven over kop gaan ook de bijhorende tewerkstelling en inkomens verdwijnen, dus moeten we dat proberen vermijden. Wat die fabelachtige en onbelaste winsten betreft door te produceren in goedkope landen, het zijn dezelfde roepers die op internet goedkoop buitenlandse producten kopen, anders is het 'te duur'.